• HØVA GARDSMUSEUM

  • HØVA GARDSMUSEUM

Høva gardsmuseum

En av landets største samlinger av snøscootere, traktorer og landbruksredskaper

Var alt bedre før?

Johannes Høva elsker det meste som er motorisert – og gammelt! I en mannsalder har han saumfart norske bygder, og særlig Hallingdal, på jakt etter historiske jordbruksredskaper og kjøretøy.

Samlingen han har bygget opp på garden hjemme i Nesbyen, viser tydelig hvordan jordbruket har utviklet seg de siste hundre årene. Fra blytunge og farlige redskaper – til dagens lette og driftsikre maskiner. Samlingen har gradvis utviklet seg til å bli betydningsfull – og kjøretøy, redskaper og gamle motorer dekker nå over 1000 kvadratmeter, blant annet i en fire-etasjers gårdsbygning.

Fra snøscootere til påhengsmotorer

Her kan du studere en av landets første traktorer, et eksemplar fra 1925, og et hundretalls ulike modeller som er kommet senere. Høva er også lidenskapelig opptatt av snøscootere, og har antagelig landets største samling – over 200 eksemplarer av ulike typer. Samlingen av stasjonere motorer, som blant annet ble benyttet for å drive sagverk før elektrisiteten kom til bygdene, er også omfattende. Den eldste motoren i samlingen er nesten over 100 år gammel.

Hallingdals eldste påhengsmotor er naturligvis på plass hos Høva, en modell fra 1913 som ble brukt av en bonde ved Brommafjorden.

Og selvsagt kan du studere antikvariske landbruksredskaper, jord- og snøfreser og motorsager. Utsagnet om at alt var bedre før settes på prøve når du ser hva slags redskaper bøndene måtte klare seg med…

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.