fbpx
  • Kunstvandring Nesbyen.
    Foto: Lars Storheim

  • Kunstvandring Nesbyen.
    Foto: Lars Storheim

Kunstvandring i Nesbyen

Opplevelsesrik tur i fotsporene til de nasjonalromantiske kunstnerne.

Langs den tilrettelagte turstien langs elven Rukkedøla kan du nyte historiske kunstverk på utstilling. Turen er gratis og åpen hele året. Hele turen er ca. 2 km lang, enkel å gå og tar i underkant av 1 time å fullføre. Trykk her for å se turen på Ut.no. Tidligere ble turen kalt «I Gudes fotspor».

Turbeskrivelse

Start turen fra Nesbyen Turistkontor, Sorenskrivergården eller Hallingdal Museum. Ved museet, gå til høyre for resepsjonsbygget og følg stien oppover langs Rukkedøla. Staffeliene står langs stien. Når du kommer til det siste staffeliet, tar du den andre stien ned igjen gjennom museumsområdet. Tilbake ved resepsjonsbygget, kryss trebroen over Rukkedøla, og følg stien på vestsiden av elva til Hajembrua. Ta deg tid til å beundre maleriene i Elveparken utenfor Nesbyen Turistkontor.

Omvisning

Grupper på 10 personer eller flere kan bestille privat omvisning på turen med lokal, kunnskapsrik guide (ca. 1 time). Ta kontakt med hallingdalmuseum@buskerudmuseet.no for tilbud.

Om Hans Gude og kunsthistorien i Nesbyen

En av Norges fremste nasjonalromantiske malere, Hans Fredrik Gude, tilbrakte ofte tid i Nesbyen, ettersom hans far jobbet som Sorenskriver her fra 1843 til 1852. Gude skapte mange av sine mest kjente verk her. Hans tilstedeværelse bidro til at både norske og utenlandske kunstnere begynte å besøke Nesbyen. De ble innlosjert i sorenskrivergården, hvor de ble tatt godt vare på av vertskapet som hadde stor interesse for kunst. Her lot de seg inspirere av folkelivet og den dramatiske naturen langs Rukkedøla. På vei til Vestlandet fant de et lite stykke nasjonalromantisk Norge her i Nesbyen. Nesbyen ble derfor et viktig stoppested og utgangspunkt for studiereiser rundt om i Hallingdal. Dette gjorde Nesbyen sentralt i den nasjonalromantiske perioden i Hallingdal på midten av 1800-tallet.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.