fbpx

Eventyrløypa i Hallingdal

4 dager fra Hemsedal til Flå

Utgangspunkt: Hemsedal
Lengde: Ca. 115 km
Tid: 4 dager

Spennende langtur gjennom et fantastisk skiterreng i Hallingdal! Turen er skiltet etter nasjonal standard hele veien og tar deg fra Hemsedal, via Golsfjellet og Nesbyen til Flå.

Om løypene

Turen følger i utgangspunktet preparerte skiløyper hele veien turen, men du må allikevel være forberedt på å tråkke dine egne spor, avhengig av vind og snøforhold, dersom enkeltløyper ikke er nylig preparert. Link til detaljert spor på Skisporet.no (trykk her).

Etapper og overnatting

(sortert Hemsedal – Flå)

0 km – Start Hemsedal: En rekke overnattingsalternativer.

– (ca. 30 km etappe) –

30 km – Golsfjellet: Storefjell Hotell eller Kamben Høyfjellshotell i Gol tilbyr både overnatting og servering. Løypa passerer like ved begge hotellene.

– (ca. 30 km etappe) 

-60 km – Gol/Nesbyen: DNT-hytta Røggjen (nordvest for Buvasstølan).
Ubetjent. Låst med DNT-nøkkel. Løypa passerer like ved.

– (ca. 40 km etappe) 

– 100 km – Flå: Røde Kors-hytta på Veneli (leies av DNT, erstatter Vassfarkoia, som brant i 2018). Ubetjent. Låst med DNT-nøkkel. Løypa passerer like
ved.

– (ca. 15 km etappe)

115 km – Avslutning Solheimsetran i Flå.

Transport

Fra Solheimsetran i Flå anbefales taxi (tlf. 950 08 988) ned til Gulsvik ved Rv7 (ca. 7 km).
Fra Gulsvik Brygge kan du blant annet ta bussen VY170, Oslo – Førde (via Hemsedal).
Nærmeste togstasjon er i Flå (ca. 18 km fra Solheimsetran).

Vær og føre

Skisporet.no finner du løypestatus for hele turen. Sjekk også værmeldingen i høyfjellet (f.eks. for Buvasstølan) før du legger ut på tur!

Kart

Kartene du trenger i DNT og Nordecas kartserie 1:50 000:

  • HEMSEDAL – 10048
  • FAGERNES – 10049
  • NESBYEN – 10041

Kartene kan kjøpes på www.dntbutikken.no eller hos de lokale Turistkontorene i Hallingdal.

Alternative turkart:

  • Hemsedals turkart 1:30 000 (eventuelt Hemsedals gratis langsrennskart)
  • Nesbyens gratis langrennskart

Alternative ruter

Ønsker du er kortere tur, så kan vi anbefale Nesbyen – Flå (ca. 50 km/2 dager)  eller Nesbyen – Hemsedal (ca. 70 km/3 dager). Ta bil eller taxi fra Nesbyen til Langevatn i Nes Østmark og følg Eventyrløypa herfra). 

Detaljert turbeskrivelse

Løypa starter i Hemsedal sentrum og går langs dalløypa til Ulsåk, hvor du må krysse Rv52 og gå opp til Gravsetstugo (kafe og varmestue) og Gravset skiarena (alternativ startplass for turen). Følg skiltet løype mot Storevatnet rundt og Golsfjellet.

Fra parkeringsplassen ved Kvanhøgd (830 moh) på Golsfjellet, følger du løypa som går syd-øst (tilnærmet vinkelrett på FV51) og følg merkingen til Steinstølan (1005 moh). Følg løypa i samme retning til du kommer til krysset ved Dugurdstjern (1230 moh) og videre følger du merking til Hestedalen.

Derfra stiger løypa opp i retning Nystølsvarden (1298 moh). Ved foten av fjellet velger du om du vil ta med deg avstikkeren opp til selve toppen. Ellers går du østover fra krysset i Hestedalen og fortsetter videre i åpent høyfjellsterreng ved Hestetjernet. Deretter følger bratt nedkjøring til du kommer til løypekrysset i Hestedalskaret. Derfra velger du løypa rett sørover mot Frøysokstølane (970 moh) som går i lett terreng og avsluttes med fin utforkjøring ned til Søråsevegen.

Der krysser du veien og fortsetter på løypa i retning Holtelifjellet, først med lett stigning opp gjennom bjørkeskogen til du igjen er i høyfjellsterreng nær toppen av Holtelifjellet (1100 moh). Derfra nedkjøring til løypekryss i sørenden av Pipesjøen. Herfra er det scooterkjørt spor over en nytt høydedrag før du i en lang utforbakke kommer ned på Røggjen.

Ved neste løypekryss er løypa igjen preparert med stor maskin og du går her over i Nesbyen kommune. Fra Røggjen går løypa ned mot Bekkjeset-stølene, og svinger seg videre opp imot Valdreslie men svinger så i rett sørlig retning. Løypa er da kommet opp i et åpent landskap, med spredt granskog. Oppunder Sjøhovd er det et nytt kryss, og du følger Eventyrløypa nå videre i en østlig retning. Ned til Buvasstølan går det lett, og videre ned til Langevatn kan det være friskt i et par bakker.

Ved Langevatn svinger løypa og krysser først ei bro og så bilveien. Oppover Åsgrenda går først løypa slakt bortover myrflata, og følger deretter en vegtrase (ikke brøytet) videre opp stigningen som ikke er særlig lang eller bratt. Videre går løypa i et fint, småkupert landskap som er mer preget av fjellbjørk og furu enn nordover. På ei myrflata svinger løypa vestover, deretter sørover, og holder seg i åpent myrlandskap der den går sørover mot Blåfjell.

Rett øst for Blåfjell krysser du kommunegrensen til Flå og tar av til venstre/østover i neste løypekryss og videre mot Domfet. Herfra er løypa en del svingete, men du fortsetter og passerer på vestsiden av Likkistefjellet (990moh), forbi østre siden av Raudfjellvatnet og videre i neste løypekryss ta av til høyre til Veneli. Fortsett rett sørover før løypa svinger nordøst til Olastjern, Svarttjern og videre øst for Damtjern. Herfra går løypa rett sørover og videre sør for Solheimsetran.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.