fbpx
  • På vei mot Dyna i Nes Nordmark. Foto: Lars Storheim

  • Foto: Lars Storheim

Langrenn

Fjellområdene rundt Nesbyen er som skapt for langrenn. Nedenfor kommer vi med turtips og foreslår noen av våre favoritter.

Nypreparerte spor på Nesfjellet.

Hvor finner jeg oppkjørte løyper?

Løypenettet i Nesbyen blir kontinuerlig oppdatert på Skisporet.no (nettside og app). Her kan du planlegge din neste skitur og sjekke når løypene sist ble preparert. Gratis papirkart over skiløypene er tilgjengelig på flere steder i Nesbyen, blant annet på Nesbyen Turistkontor.

Skikart

Anbefalte skiturer

Golfbanen

Utgangspunkt: Nesfjellet Golf

Et supert sted for barn og nybegynnere.

På golfbanen prepareres flere korte rundløyper. Løypene nærmest parkeringsplassen er nesten helt flate og passer perfekt for de minste og de som ønsker å øve på grunnleggende skiferdigheter. Avslutt gjerne turen med en varm kakao enten på Golfkafèen eller i Skistua ved alpinsenteret som ligger like ved.

Natten til Golfkaféen

Utgangspunkt: Stolheisen i Nesfjellet eller Natten

Ta stolheisen til topps og nyt unnabakke (nesten) hele veien tilbake til bilen.

Sollistølrunden

Utgangspunkt: Nesfjellet Golf

Denne skogsrunden er ideell for dager med vind eller begrenset sikt på snaufjellet.

Gul runde

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafé, Nesfjellet

Trolig den mest populære rundturen i Nesbyen.

Dette er sannsynligvis Nesbyens mest populære skiløype. I 2010 ble Gul runde kåret til Norges beste skiløype av Finansavisen og Dagbladet. Terrenget er både behagelig og variert. Følg de gule merkene fra den store parkeringsplassen ved Nystølkroken Kafé. Raskt entrer du snaufjellet og ser Åkrefjell (1208 moh) foran deg. På grunn av manglende tillatelser fra grunneierne vil det for sesongen 2023-24 bli preparert en litt kortere variant av den populære rundturen. Kartet finner du på skisporet.no.

Grågaltrunden

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafé, Nesfjellet

Fin tur i åpent og luftig fjellterreng med imponerende utsikt mot vest og blant annet Hallingskarvet.

Runden kan gåes i begge retninger, men vi anbefaler å følge klokka for å unngå de bratteste motbakkene.

Start fra Nystølkroken Kafé og beveg deg sørover langs «gul runde». Ved Øvre Båtstjern, ta den andre løypen til høyre og følg den helt til du når Midtre Grågalttjern. Herfra tar du til høyre og glir nedover mot Liaset. Etter litt over én kilometer, ta til høyre igjen og gå østover til du møter «gul runde» på nytt. Følg denne tilbake til startpunktet.

Avslutt turen med noe forfriskende på Nystølkroken Kafé.

Nesfjellet rundt

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafé eller Golfkaféen, Nesfjellet

Rundtur med mulighet for kafé-pause underveis. Turen går både i skogsterreng og på snaufjellet.

Hvis du starter turen ved Nystølkroken Kafé, kan du nyte lunsjpausen på Skistua ved Nesfjellet Alpin, som ligger omtrent midtveis på ruten. Velger du å starte ved Golfkaféen, vil Nystølkroken Kafé passeres omtrent på halvveis. Med andre ord, uavhengig av startpunkt, vil du ha gode muligheter for en behagelig pause i varme omgivelser med noe å spise eller drikke.

Turen går forbi flere av de mest populære hytteområdene på Nesfjellet og egner seg for hele familien, selv om det småkuperte terrenget byr på nesten 400 meters stigning i sum. Det høyeste punktet er over 1000 meter over havet, mens det laveste punktet er Golfbanen, som ligger rundt 750 meter over havet.

Runden kan gås i begge retninger, men vi anbefaler å følge klokka for å unngå de bratteste motbakkene.

Såtenattrunden

Utgangspunkt: Grønhovd, Nes Nordmark

Populær tur til grensefjellet mellom tre kommuner.

Turen starter ved den romslige parkeringsplassen på Grønhovd. Følg skiløypa sørover forbi Såtestølan, deretter vestover gjennom lett fjellterreng. Såtenatten viser seg foran deg, og toppen bestiges enkelt fra vestsiden. Toppvarden står på grensen mellom Nesbyen, Nore og Uvdal, samt Ål kommune. Skiløypa fører deg tilbake over Hestehallmyrene og Smalvassbekken, og du passerer på nordsiden av vannet Olfisken. Lett terreng tilbake til parkeringen på Grønhovd.

Dyna

Utgangspunkt: Myking, Nes Nordmark

Høyfjellstur til et av de flotteste utsiktspunktene i Nesbyen.

Dyna er en av de fremstående klassikerne i Nes Nordmark. Hvis du ønsker en litt kortere tur, kan du starte fra Skålsrudstølen (ca. 11 km tur-retur).

Utsikten fra toppen av Dyna, som ruver 1212 meter over havet, er fenomenal. Det blåser som regel godt på toppen, men du kan finne ly bak den store varden. Nyt panoramautsikten som inkluderer Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Skogshorn, Hallingnatten, Reinskarvet og deler av Hardangervidda.

Blåfjell rundt

Utgangspunkt: Dypilen

Barnevennlig rundtur i et flott og rolig høyfjellsterreng.

Denne turen ligger i det sjarmerende og rolige fjellområdet Liemarka. Denne turen passer fint for barn. Fra parkeringsplassen ved Dypilen, følg skiløypen sørover ca. 1 km til starten av denne rundturen.

Fra Nesbyen, kjør R7 mot Oslo, ta til venstre over bura ved Liodden etter 6 km. Til venstre i kryss ca 1 km etter å ha passert jernbanen over bro. Oppover og inn i Liemarka, betalingsbom ovenfor Storeli. Kjør til Dypilen og parker.

Vardefjell

Utgangspunkt: Langevatn, Nes Østmark

Topptur til den høyeste toppen i Nes Østmark.

Tar du turen til Vardefjell (1182 moh.), venter en 360 graders utsikt mot blant annet Hemsedal, Jotunheimen, Norefjell og Hallingskarvet. Fjellet nås via preparerte skiløyper, og er derfor en lett tilgjengelig utsiktsperle gjennom vinteren. Fra Langevatn følger du blå løypestikker til Buvasstølan (ca. 2 km) og videre nordøst for Storelifjell. Følg røde løypestikker videre. De siste 400 meterne til toppen er bratte, men utsikten belønner innsatsen! Bortsett fra den siste delen opp til toppen, er løypa egnet for barn og pulker.

Utgangspunktet er Vassfarvegen mellom Nes og Hedalen. Følg skilting mot Vassfaret fra Nesbyen og kjør østover ca. 20 km. Vi anbefaler å starte fra parkeringsplassen ved østenden av Langevatn, men du kan også starte fra Buvasstølan.

Delvis følger denne turen traséen til «Eventyrløypa,» en 10 mil langrennsløype fra Hemsedal, gjennom Gol og Nes, til Flå. Kanskje et mål for vinteren?

Lysløypa Nesbyen

Lysløypa i sentrum

Utgangspunkt: Nesbyen Idrettshall

Flombelyst og mye brukt treningsløype som er åpen hele vinteren. 

Skiutleie

Ski (også felleski), staver, sko (strl. 26-49) og pulk (fjellpulken) kan leies Nystølkroken Kafè på Nesfjellet. Booking skjer på epost hytteutleie@nystolen.no eller tlf 91845238.

På Utlånsbua i Nesbyen (tirs og tors 14:30 – 17) kan du låne felleski gratis. Tilgjengelig for alle med et nasjonalt lånekort.

Løyper på Nesfjellet 2023 og 2024

Det vil bli endringer i høyfjellsløypene rundt Nesfjellet og i Nes Sørmark denne vinteren på grunn av manglende tillatelser fra grunneierne i Nes Sørmark sameie og Fekjan/Brynhildstjern sameie. Flere av de vanlige løypene vil ikke bli preparert. Dette påvirker blant annet Hallingdalsløypa Sør, deler av Gul runde og løypa til Hallingnatten.

Kartet viser de nye og omlagte løypene for sesongen 2023-24. Trondrudmarka Velforening og Nes Fjellheim Løypelag, i samarbeid med Helge Holm, har utarbeidet disse endringene. Se forøvrig Skisporet.no for løypestatus.

En tidlig morgen ved Bøgaset på Nesfjellet.

Støtt løypekjøring

Hallingdal og Nesbyen er et lengrennseldorado. Du kan nyte førsteklasses skispor i alle fjellområdene i kommunen, inkludert Nesfjellet, Nes Østmark og Nes Nordmark. Her finner du alt fra familievennlige rundløyper til lengre høyfjellsturer med fantastisk utsikt.

Langrennsløypene finansieres av lokale hytteeiere og bedrifter, samt tilskudd fra Nesbyen kommune. I tillegg oppfordres alle andre som har glede av skiløypene til å gi et valgfritt beløp; VIPPS 35403 (ta kontakt for andre betalingsmåter). Takk for støtten!

Innsamlet beløp blir fordelt etter avtalt fordelingsnøkkel til alle områdene i kommunen.

SKJULTE ELEMENTER

Hallingnatten

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 25 km
Tid: Ca. 3-6 timer

Veldig populær tur til den høyeste toppen i Nesbyen.

Dette er den store påskeklassikeren for hyttefolket i Nes Sørmark. Ta gjerne turen tidligere på vinteren også, men toppen kan være utsatt når det blåser. Utsikten fra toppen er herlig.

Du kan starte denne turen fra en rekke steder, men her foreslår vi Nystølkroken Kafè som utgangspunkt. Følg den «Gule runden» til Øyvatn, før du sikter deg inn mot Hallingnatten. De siste 2-3km opp til varden har en bra stigning, men du får belønning for strevet med utsikten på toppen.  På klare dager kan du se bl.a. Hallingskarvet og Gaustatoppen. På veien tilbake er det fint å velge løypa om passerer Austre Brynhildsstølen og Trommenatten.

Imlerunden

Utgangspunkt: Myte
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Utforsk vakre Buvassli og Imlan.

Parkér ved Myte. Følg løypa mot Buvassli og over til Imlan. Forsett løypa videre mot Fekjan (ca 1,5 km) til Vadli. Her er det nesten alltid lunt, og fint å ta frem nista. For å få en rundtur kan en fortsette en liten kilometer til mot Fekjan. Tar dere til høyre i første løypekryss og til høyre også i neste kryss, så blir det en lett og fin tur tilbake mot Myte.

Åkrefjell rundt

Utgangspunkt: Øvre Båtstjern
Lengde: Ca. 12 km
Tid: Ca. 2 timer

Vakker tur rundt Åkrefjell

En vakker tur rundt den markante toppen Åkrefjell i Trondrudmarka. Nystølkroken Kafé, følg gule merker (Den gule runden). Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Ved Øvre Båtstjern tar du inn på sporet som leder mot sørvest. Følg sporet forbi Øyvatn, og opp en bakke sør for Åkrefjell. Neste kryss til venstre leder deg tilbake til Den gule runden, som du kan følge tilbake til Nystølkroken.

LANGTURER

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.