• LANGRENN

  • LANGRENN

  • LANGRENN

Rett og slett et skiparadis

De vakre og snille fjellområdene rundt Nesbyen er som skapt for langrennsløpere. I høysesong venter mer enn 450 km preparerte skiløyper på deg.

Velg blant korte og barnevennlige rundløyper eller og utfordrende og lange toppturer med fantastisk utsikt. I 2010 kåret Finansavisen og Dagbladet «Den Gule Runden» til Norges beste skiløype. Skiløypene i Nesbyen blir kontinuerlig oppdatert på skisporet.no. «Skisporet.no» kan også lastes ned som en applikasjon til telefonen. Gratis skikart i papir får du en rekke steder i Nesbyen, blant annet på Nesbyen Turistkontor.

Det er vanskelig å anbefale ett bestemt startsted når du vil gå langrenn i Nes. Det kjøres opp førsteklasses skispor både i Øst-, Nord- og Sørmarka. Hva med å legge en dagstur til et nytt områder i vinter? Nedenfor kommer vi med noen anbefalinger.

Skitur-favoritter i Nesbyen

0-10 KM

Golfrunden

Utgangspunkt: Golfkafèen
Lengde: Ca. 3 km
Tid: Ca. 1 time (med barn)

En barnefavoritt med matservering

På golfbanen, rett utenfor kafèen til Nesfjellet Golf, kjøres det opp en rundløype på omtrent 3 km. Løypa er tilnærmet flat og en populær tur for de minste. En bonus er muligheten til å avslutte turen med en kakaokopp eller en matbit i kafèen.

Nattenløypa – Golfkafèen

Utgangspunkt: Nesfjellet Alpinsenter
Lengde: Ca. 6 km
Tid: Ca. 1-2 timer (med barn)

En av Nesbyens mest barnevennlige skiturer starter ved Nesfjellet Alpinsenter.

Ta heisen til toppen (ikke mulig med pulk), og gå løypa i retning Trommenatten. 1,5 km etter det lange Ålsvatnet tar du til høyre i Gurilikrysset, og følger skiltene ned til golfbanen. Dette er en lett og fin tur som ikke behøver å ta motet fra noen. Alle har vi vært små, og vet at lange, tunge bakker kanskje ikke står øverst for ønskelista.

10-20 KM

Imlerunden

Utgangspunkt: Myte
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Utforsk vakre Buvassli og Imlan.

Parker ved Myte. Følg løypa mot Buvassli og over til Imlan. Forsett løypa videre mot Fekjan (ca 1,5 km) til Vadli. Her er det alltid lunt og fint å ta frem nista. For å få en rundtur kan en fortsette en liten kilometer til mot Fekjan. Tar dere til høyre i første løypekryss og til høyre også i neste kryss, så blir det en lett og fin tur tilbake mot Myte.

Blåfjell rundt

Utgangspunkt: Dypilen
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Barnevennlig rundtur i høyfjellsterreng

Turen rundt Blåfjell er rundt 8 km, så denne turen passer også for dem med korte bein. Fra Dypilen, et fint sted å parkere, er det ca. 1 km til starten av denne rundturen.

Denne turen ligger i et sjarmerende og rolig område i Nes Østmark. Mange lokale har til gode å utforske dette hjørnet av kommunen.

Fra Nesbyen, kjør R7 mot Oslo, ta til venstre over bura ved Liodden etter 6 km. Til venstre i kryss ca 1 km etter å ha passert jernbanen over bro. Oppover og inn i Liemarka, betalingsbom ovenfor Storeli. Kjør til Dypilen og parker.

Den gule runden

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 11 km
Tid: Ca. 2 timer

Kåret til Norges beste skiløype

En favoritt i Nes Sørmark. I 2010 kåret Finansavisen og Dagbladet «Den Gule Runden» til Norges beste skiløype. Terrenget er behagelig, men samtidig variert. Følg gule merker fra den store parkeringsplassen ved Nystølkroken Kafé. Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Du passerer Trommenatten før får opp farten i unnabakkene tilbake til Nystølen. Du kan gjøre turen lengre ved å legge turen om Hallingnatten (1314moh), Nesbyens høyeste punkt (ca.25 km t/r).

Åkrefjell rundt

Utgangspunkt: Øvre Båtstjern
Lengde: Ca. 12 km
Tid: Ca. 2 timer

Vakker tur rundt Åkrefjell

En vakker tur rundt den markante toppen Åkrefjell i Trondrudmarka. Nystølkroken Kafé, følg gule merker (Den gule runden). Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Ved Øvre Båtstjern tar du inn på sporet som leder mot sørvest. Følg sporet forbi Øyvatn, og opp en bakke sør for Åkrefjell. Neste kryss til venstre leder deg tilbake til Den gule runden, som du kan følge tilbake til Nystølkroken.

Vardefjell

Utgangspunkt: P-plass ved Langevatn
Lengde: Ca. 12 km (rundløype)
Tid: Ca. 2-3 timer

Topptur til den høyeste toppen i Nes Østmark.

Tar du turen til Vardefjell (1182 moh.) blir du belønnet med 360 graders utsikt mot Gol, Hemsedal, Jotunheimen, Valdres, Vassfaret, Norefjell, Reineskarvet og Hallingskarvet. Vardefjell nåes via preparerte skiløyper, så denne utsiktsjuvelen er enkelt tilgjengelig gjennom vinteren. Fra Langevatn følger du blå løypestikker til Buvasstølan (ca. 2 km), og videre til nordøst for Storelifjell der det står det en karttavle. Følg de røde løypestikkene videre. De siste 400 meterne opp til toppunktet er bratte, men premien er den flotte utsikten! Bortsett fra siste del opp til toppen er løypa barn- og pulkvennlig.

Utgangspunktet for denne turen er Vassfarvegen som går mellom Nes og Hedalen. Fra Nesbyen følger du skilting mot Vassfaret og kjører denne veien ca 20 km østover. Vi anbefaler å starte turen fra parkeringsplassen ved østenden av Langevatn, men man kan også starte fra Buvasstølan.

Deler av denne turen følger traséen til «Eventyrløypa», ei langløype på 10 mil som går fra Hemsedal, gjennom Gol og Nes, til Flå. Kanskje et mål for vinteren?

Såtenattrunden

Utgangspunkt: Grønhovd
Lengde: Ca. 12,5 km
Tid: Ca. 2-4 timer

Flott rundtur fra Grønhovd

Turen starter ved den romslige parkeringsplassen på Grønhovd. Følg skiløypa sørover forbi Såtestølan. Fortsett vestover i flotte skispor og i fint og lett fjellterreng. Du ser Såtenatten som ei «såte» foran deg. Toppen bestiges enkelt fra vestsiden. Sikteskive på toppen. Her står du på grensen mellom Nesbyen, Nore og Uvdal og Ål kommune. Skiløypa går tilbake over Hestehallmyrene, Olsetløken og Smalvassbekken før du har vannet Olfisken på sørsiden av skiløypa. Du følger skiløypa i stølsvegen i lett terreng tilbake til parkeringen på Grønhovd.

Dyna

Utgangspunkt: Myking eller Skålsrudstølen
Lengde: Ca. 17 km fra Myking, 11 fra Skålsrudstølen
Tid: Ca. 2 – 5 timer

En av de flotteste utsiktene i Nesbyen.

Dyna er en av de store klassikerne i Nes Nordmark. Du når toppen fra mange ulike startsteder (også fra Ål-siden), og det er mulig å komponere en rekke ulike rundturer innom toppen. Fra Dyna ser man bl.a. Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Skogshorn, Hallingnatten, Reinskarvet og deler av Hardangervidda. Her foreslår vi en rundtur fra Myking som går forbi gapahuken «Håkonbue» ved Holmevatn. Mange går turen til Dyna fra Skålsrudstølen.

20-30 KM

Skålsrudstølen – Saupeset

Utgangspunkt: Saupeset eller Skålsrudstølen
Lengde: 22 km (kan gjøres kortere)
Tid: 3 – 6

Fra støl til støl i Nes Nordmark

Begge disse stølene er gamle og er vakre eksempler på det tradisjonelle norske stølslandskapet. Turen mellom dem går i småkupert skogsterreng. I dette løypeforslaget har vi inkludert runden «Syningen rundt» på Saupeset, men denne kan selvsagt sløyfes.

Hallingnatten

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 25 km
Tid: Ca. 3-6 timer

Veldig populær tur til den høyeste toppen i Nesbyen.

Dette er den store påskeklassikeren for hyttefolket i Nes Sørmark. Ta gjerne turen tidligere på vinteren også, men toppen kan være utsatt når det blåser. Utsikten fra toppen er herlig.

Du kan starte denne turen fra en rekke steder, men her foreslår vi Nystølkroken Kafè som utgangspunkt. Følg den «Gule runden» til Øyvatn, før du sikter deg inn mot Hallingnatten. De siste 2-3km opp til varden har en bra stigning, men du får belønning for strevet med utsikten på toppen.  På klare dager kan du se bl.a. Hallingskarvet og Gaustatoppen. På veien tilbake er det fint å velge løypa om passerer Austre Brynhildsstølen og Trommenatten.

LANGTURER

Hallingdalsløypa sør – fra Ustaoset til Norefjell

Utgangspunkt: Ustaoset
Lengde: Ca. 138 km
Tid: Ca. 2-5 dager

En storslagen skiløype i høyfjellsterreng på langs av Hallingdal, fra Ustaoset i vest til Norefjell i øst. Hallingdalsløypa sør, tidligere kjent som Eventyrløypa, byr på utfordrende og spennende etapper mellom velkjente turist-områder i sørlige Hallingdal. Underveis belønnes du med en fantastisk panorama- utsikt. Sett av flere dager og gå hele ruta i ett strekk, eller velg èn eller flere kortere etapper.

Overnatting
Ønsker du turer over flere dager med overnatting innendørs er det flere muligheter underveis. De fleste overnattingsstedene krever små avstikkere fra hovedløypa, men det store løypenettverket gjør at dette uproblematisk. Se mer detaljer om overnatting lengre nede på siden. Går du med telt står du selvsagt fritt til å legge opp etappene etter eget ønske.

Ruta
Traseen starter på Ustaoset og går via Grønebakken til Kikut. Derfra på sørsiden av dalen til Sangefjell, Veståsen og Nes. Deretter passeres Haglebu og Tempelseter (alternativt via Høgevarde) i Eggedal før løypa ender på Norefjell. Ønsker du en kortere tur er alternative startsteder Kikut på Geilo, Sangefjell eller Veståsen i Ål, Myking- eller Nystølkroken i Nesbyen.

Bruk appen/websiden www.skisporet.no for fin-navigering. I tillegg anbefales de lokale turkartene Geilo 1:50 000 (Nordeca), og Nesbyen 1:50 000 (Nordeca) og Norefjell-Eggedal 1:50 000 (Nordeca). Alle kartene kan kjøpes i www.kartbutikken.no eller på de fleste Turistkontorene i Hallingdal.

Sesong
Hallingdalsløypa Sør blir preparert og skal være oppkjørt i helger, ferieuker og høytider fra og med fredag i uke 7 til i midten av april. Preparering med løypemaskin eller snøscooter. Snømengde, vær og vind vil alltid være bestemmende for prepareringen. På www.skisporet.no kan du til enhver tid se status for løypekjøring. Ettersom løypene hovedsakelig går på høyfjellet, hvor vinden råder, er det umulig å holde løypene oppkjørt som planlagt til enhver tid.

Merking
Hallingdalsløypa Sør er merket med gjenkjennings-skilt hele vegen. Som avstandsskilt brukes de lokale løypeskiltene.

Avstander (omtrentlige)
​​​​​
Ustaoset – Hakkestølen – 14 km
Hakkestølen – Sangefjell – 18 km
Sangefjell – Myking – 30 km
Myking – Langedrag – 15 km
Langedrag – Haglebu – 30 km
Haglebu – Høgevarde – 25 km
Høgevarde – Norefjell – 11 km
Total – 138 km

Overnattingsmuligheter underveis (sortert vest mot øst)

Ustaoset/Geilo, en rekke hoteller, leiligheter, se www.geilo.no
Hakkesetstølen, overnatting, frokost, middag (tlf. 32 09 09 20, post@hakkeset.no, www.hakkeset.no)
Sangefjell, flere private overnattingsmuligheter. Mulighet for å leie enkeltrom i stor hytte med 16 sengeplasser hos Sangefjell Silkeføre (www.airbnb.com)
Ål sentrum* (krever transport t/r Hallingdalsløypa)
Myking/Nesbyen, private hytter med mulighet for overnatting (kontakt Nesbyen Turistkontor, info@nesbyen.no, tlf: 32 07 01 70, www.visitnesbyen.no)
Langedrag Naturpark, overnatting, frokost, middag (tlf: 32 74 25 50post@langedrag.no, www.langedrag.no)
Haglebu Fjellstue, overnatting, frokost, middag (tlf: 32 71 33 50, post@haglebu.no, www.haglebu.no)
Haglebu Feriesenter, overnatting (tlf: 32 71 33 23, post@haglebuferiesenter.no, www.haglebuferiesenter.no)
Tempelsetra, overnatting, matservering (ak.magraff@gmail.com, www.tempelsetra.no)
Høgevarde-hytta DNT, overnatting, matlager, krever DNT-nøkkel: (tlf: 32 25 51 40, kontoret@dntdrammen.no, www.ut.no/hytte/3.2577)
Norefjell, en rekke overnattingssteder: www.norefjell.com

For mer informasjon kontakt Nesbyen Turistkontor på info@nesbyen.no

*for overnatting på etappen mellom Hakkestølen og Myking er Hallingdal Feriepark eller Thon Hotel Hallingdal i Ål sentrum to alternativer, selv om disse byr på en avstikker fra løypa. Du kan du bestille taxi fra Tullestølen i vestenden av Rødungen (ca. kr 600,- midtuke), omtrent halvveis på denne etappen. Eventuelt, følg det lokale løypenettet hele veien ned til Hallingdal Feriepark i Ål (løypa til skirennet Hallingspretten). Ta taxi tilbake fra Ål neste dag, enten til samme sted eller til Høgehaug ved Bosset (ca. kr. 450,- midtuke). Følg det lokale løypenettet tilbake til Hallingdalsløypa sør herfra. Hakkestølen – Tullestølen – 20 km. Høgehaug – Myking – 15 km.

Eventyrløypa – langtur fra Hemsedal til Flå

Utgangspunkt: Hemsedal eller Flå
Lengde: Ca. 115 km
Tid: Ca. 2-4 dager

Spennende langtur gjennom et fantastisk skiterreng! Turen er skiltet etter nasjonal standard hele veien og tar deg mellom Hemsedal – Golsfjellet – Nesbyen – Flå.

Turen følger i utgangspunktet preparerte skiløyper hele veien turen, men du må allikevel være forberedt på å tråkke dine egne spor avhengig av vind og snøforhold.

OBS! Inntegningen på Ut.no kartet er kun en grov-skisse. Link til detaljert spor på Skisporet.no: 
https://skisporet.no/embeddedDestination?licenseKey=Eventyrloypa01

Se nederst i teksten for informasjon om overnatting. Turen kan startes fra flere utgangspunkt.

For de sprekeste starter løypa i Hemsedal sentrum og går langs dalløypa til Ulsåk, hvor du må krysse Rv52 og gå løypen som går oppover mot Gravsetstugo (kafe og varmestue) og Gravset skiarena (som er en alternativ startplass for turen). Her følger du skiltet løype gjennom Gravset skiarena (flere alternative løyper å følge i forskjellig vanskelighetsgrad) mot Storevatnet rundt og Golsfjellet.

Fra parkeringsplassen ved Kvanhøgd (830 moh) på Golsfjellet, følger du løypa som går syd-øst (tilnærmet vinkelrett på FV51) og følg merkingen til Steinstølan (1005 moh). Følg løypa i samme retning til du kommer til krysset ved Dugurdstjern (1230 moh) og videre følger du merking til Hestedalen.

Derfra stiger løypa opp i retning Nystølsvarden (1298 moh). Ved foten av fjellet velger du om du vil ta med deg avstikkeren opp til selve toppen. Ellers går du østover fra krysset i Hestedalen og fortsetter videre i åpent høyfjellsterreng ved Hestetjernet. Deretter følger bratt nedkjøring til du kommer til løypekrysset i Hestedalskaret. Derfra velger du løypa rett sørover mot Frøysokstølane (970 moh) som går i lett terreng og avsluttes med fin utforkjøring ned til Søråsevegen.

Der krysser du veien og fortsetter på løypa i retning Holtelifjellet, først med lett stigning opp gjennom bjørkeskogen til du igjen er i høyfjellsterreng nær toppen av Holtelifjellet (1100 moh). Derfra nedkjøring til løypekryss i sørenden av Pipesjøen. Herfra er det scooterkjørt spor over en nytt høydedrag før du i en lang utforbakke kommer ned på Røggjen.

Ved neste løypekryss er løypa igjen preparert med stor maskin og du går her over i Nesbyen kommune. Fra Røggin går løypa ned mot Bekkjeset-stølene, og svinger seg videre opp imot Valdreslie men svinger så i rett sørlig retning. Løypa er da kommet opp i et åpent landskap, med bare spredte grantrær. Oppunder Sjøhovd er det et nytt kryss, og du følger Eventyrløypa nå videre i en østlig retning. Ned til Buvasstølan går det lett, og videre ned til Langevatn kan det være friskt i et par bakker. Med den gode bredden som løypa har er det enkelt likevel å få bremset og holde egen fart.

Ved Langevatn svinger løypa og krysser først ei bro og så bilveien. Oppover Åsgrenda går først løypa slakt bortover myrflata, og følger deretter en vegtrase (ikke brøytet) videre opp stigningen som ikke er særlig lang eller bratt. Videre går løypa i et fint, småkuppert landskap som er mer preget av fjellbjørk og furu enn nordover. På ei myrflata svinger løypa vestover, deretter sørover, og holder seg i åpent myrlandskap der den går sørover mot Blåfjell.

Rett øst for Blåfjell krysser du kommunegrensen til Flå og tar av til venstre/østover i neste løypekryss og videre mot Domfet. Herfra er løypa en del svingete, men du fortsetter og passerer på vestsiden av Likkistefjellet (990moh), forbi østre siden av Raudfjellvatnet og videre i neste løypekryss ta av til høyre til Veneli. Fortsett rett sørover før løypa svinger nordøst til Olastjern, Svarttjern og videre øst for Damtjern. Herfra går løypa rett sørover og videre sør for Solheimsetran.

Transport videre:
Fra Solheimsetran anbefales taxi (tlf. 950 08 988) ned til Gulsvik ved Rv7 (ca. 7 km).
Fra Gulsvik Brygge kan du blant annet ta bussen VY170, Oslo – Førde (via Hemsedal).
Nærmeste togstasjon er i Flå (ca. 18 km fra Solheimsetran).

Overnattingsmuligheter:
Hemsedal: En rekke overnatting- og serveringssteder i Hemsedal sentrum og Ulsåk, alternativt ved Ulsåkstølen og Gravsetstugu (se www.hemsedal.com for mer informasjon).

Golsfjellet: Kamben Høyfjellshotell (32 07 39 00, kamben@kamben.no) i Gol tilbyr både overnatting og servering. Løypa passerer like ved hotellet.

Gol/Nesbyen: Ved Røggjen, nordvest for Buvasstølan, har DNT nylig overnatt ei hytte. Denne vil bli åpen for alle og tilgjengelig i løpet av våren 2020 (se www.dnt.no for mer informasjon).

Nesbyen: Ved Kråkehaugen i Liemarka i Nesbyen er det mulig å leie ei tømmerkoie via www.airbnb.no.

Obs: Ruta går forbi den tidligere DNT-hytta Vassfarkoia, men den brant ned til grunnen i 2018.

Vær og føre:
På Skisporet.no finner du løypestatus for hele turen. Sjekk også værmeldingen før du legger ut på tur, husk at turen går høyt til fjells!

Husk kart og kompass!
Kartene du trenger i DNT og Nordecas kartserie 1:50 000:

  • HEMSEDAL – 10048
  • FAGERNES – 10049
  • NESBYEN – 10041

Kartene kan kjøpes på www.dntbutikken.no eller hos de lokale Turistkontorene i Hallingdal.

Alternative turkart:

  • Hemsedals turkart 1:30 000 (eventuelt Hemsedals gratis langsrennskart)
  • Nesbyens gratis langrennskart

Skikart

Skiutleie

Ski (også felleski), staver, sko (strl. 26-49) og pulk (fjellpulken) kan leies Nystølkroken Kafè i Trondrudmarka. Booking skjer på mail eller tlf. Kan hentes i åpningstiden eller etter avtale.

På Utlånsbua i Nesbyen (tirs og tors 14 – 17) kan du låne felleski gratis. Tilgjengelig for alle med et nasjonalt lånekort.

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.