• LANGRENN I NESBYEN

  • LANGRENN I NESBYEN

Rett og slett et skiparadis.

De vakre og snille fjellområdene rundt Nesbyen er som skapt for langrennsløpere. I høysesong venter mer enn 450 km preparerte skiløyper på deg. Velg blant korte og barnevennlige rundløyper eller og utfordrende og lange toppturer med fantastisk utsikt.

Skiløypene i Nesbyen blir kontinuerlig oppdatert på skisporet.no. «Skisporet.no» kan også lastes ned som en applikasjon til telefonen. Gratis skikart i papir får du en rekke steder i Nesbyen, blant annet på Nesbyen Turistkontor.

Det er vanskelig å anbefale ett bestemt startsted når du vil gå langrenn i Nes. Det kjøres opp førsteklasses skispor både i Øst-, Nord- og Sørmarka. Legg gjerne et dagsbesøk til andre områder enn de du normalt besøker. Nedenfor kommer vi med noen anbefalinger.

Skiløypene i Nesbyen akkurat nå

  • Hallingnatten (1314 moh.). Foto Lars Storheim

  • Hallingnatten (1314 moh.). Foto Lars Storheim

Her har vi samlet noen av de mest populære skiturene i Nesbyen:

Natten for de små

Utgangspunkt: Nesfjellet Alpinsenter
Lengde: Ca. 6 km
Tid: Ca. 2 timer (med barn)

En av Nesbyens mest barnevennlige skiturer starter ved Nesfjellet Alpinsenter.

Ta heisen til toppen (ikke mulig med pulk), og gå løypa i retning Trommenatten. 1,5 km etter det lange Ålsvatnet tar du til høyre i Gurilikrysset, og følger skiltene ned til golfbanen. Dette er en lett og fin tur som ikke behøver å ta motet fra noen. Alle har vi vært små, og vet at lange, tunge bakker kanskje ikke står øverst for ønskelista.

Den gule runden

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 11 km
Tid: Ca. 2 timer

Kåret til Norges beste skiløype

En favoritt i Nes Sørmark. Terrenget er behagelig, men samtidig variert. Følg gule merker fra den store parkeringsplassen ved Nystølkroken Kafé. Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Du passerer Trommenatten før får opp farten i unnabakkene tilbake til Nystølen. Du kan gjøre turen lengre ved å legge turen om Hallingnatten (1314moh), Nesbyens høyeste punkt (ca.25 km t/r).

Hallingnatten

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 25 km
Tid: Ca. 3-6 timer

Veldig populær tur til den høyeste toppen i Nesbyen.

Dette er den store påskeklassikeren for hyttefolket i Nes Sørmark. Ta gjerne turen tidligere på vinteren også, men toppen kan være utsatt når det blåser. Utsikten fra toppen er herlig.

Du kan starte denne turen fra en rekke steder, men her foreslår vi Nystølkroken Kafè som utgangspunkt. Følg den «Gule runden» til Øyvatn, før du sikter deg inn mot Hallingnatten. De siste 2-3km opp til varden har en bra stigning, men du får belønning for strevet med utsikten på toppen.  På klare dager kan du se bl.a. Hallingskarvet og Gaustatoppen. På veien tilbake er det fint å velge løypa om passerer Austre Brynhildsstølen og Trommenatten.

Imlerunden

Utgangspunkt: Myte
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Utforsk vakre Buvassli og Imlan.

Parker ved Myte. Følg løypa mot Buvassli og over til Imlan. Forsett løypa videre mot Fekjan (ca 1,5 km) til Vadli. Her er det alltid lunt og fint å ta frem nista. For å få en rundtur kan en fortsette en liten kilometer til mot Fekjan. Tar dere til høyre i første løypekryss og til høyre også i neste kryss, så blir det en lett og fin tur tilbake mot Myte.

Dyna

Utgangspunkt: Myking eller Skålsrudstølen
Lengde: Ca. 17 km fra Myking, 11 fra Skålsrudstølen
Tid: Ca. 2 – 5 timer

En av de flotteste utsiktene i Nesbyen.

Dyna er en av de store klassikerne i Nes Nordmark. Du når toppen fra mange ulike startsteder (også fra Ål-siden), og det er mulig å komponere en rekke ulike rundturer innom toppen. Fra Dyna ser man bl.a. Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Skogshorn, Hallingnatten, Reinskarvet og deler av Hardangervidda. Her foreslår vi en rundtur fra Myking som går forbi gapahuken «Håkonbue» ved Holmevatn. Mange går turen til Dyna fra Skålsrudstølen.

Såtenattrunden

Utgangspunkt: Grønhovd
Lengde: Ca. 12,5 km
Tid: Ca. 2-4 timer

Flott rundtur fra Grønhovd

Turen starter ved den romslige parkeringsplassen på Grønhovd. Følg skiløypa sørover forbi Såtestølan. Fortsett vestover i flotte skispor og i fint og lett fjellterreng. Du ser Såtenatten som ei «såte» foran deg. Toppen bestiges enkelt fra vestsiden. Sikteskive på toppen. Her står du på grensen mellom Nesbyen, Nore og Uvdal og Ål kommune. Skiløypa går tilbake over Hestehallmyrene, Olsetløken og Smalvassbekken før du har vannet Olfisken på sørsiden av skiløypa. Du følger skiløypa i stølsvegen i lett terreng tilbake til parkeringen på Grønhovd.

Skålsrudstølen – Saupeset

Utgangspunkt: Saupeset eller Skålsrudstølen
Lengde: 22 km (kan gjøres kortere)
Tid: 3 – 6

Fra støl til støl i Nes Nordmark

Begge disse stølene er gamle og er vakre eksempler på det tradisjonelle norske stølslandskapet. Turen mellom dem går i småkupert skogsterreng. I dette løypeforslaget har vi inkludert runden «Syningen rundt» på Saupeset, men denne kan selvsagt sløyfes.

Vardefjell

Utgangspunkt: P-plass ved Langevatn
Lengde: Ca. 6 km
Tid: Ca. 2 timer (med barn)

Topptur til den høyeste toppen i Nes Østmark.

Tar du turen til Vardefjell (1182 moh.) blir du belønnet med 360 graders utsikt mot Gol, Hemsedal, Jotunheimen, Valdres, Vassfaret, Norefjell, Reineskarvet og Hallingskarvet. Vardefjell nåes via preparerte skiløyper, så denne utsiktsjuvelen er enkelt tilgjengelig gjennom vinteren. Fra Langevatn følger du blå løypestikker til Buvasstølan (ca. 2 km), og videre til nordøst for Storelifjell der det står det en karttavle. Følg de røde løypestikkene videre. De siste 400 meterne opp til toppunktet er bratte, men premien er den flotte utsikten! Bortsett fra siste del opp til toppen er løypa barn- og pulkvennlig.

Utgangspunktet for denne turen er Vassfarvegen som går mellom Nes og Hedalen. Fra Nesbyen følger du skilting mot Vassfaret og kjører denne veien ca 20 km østover. Vi anbefaler å starte turen fra parkeringsplassen ved østenden av Langevatn, men man kan også starte fra Buvasstølan.

Deler av denne turen følger traséen til «Eventyrløypa», ei langløype på 10 mil som går fra Hemsedal, gjennom Gol og Nes, til Flå. Kanskje et mål for vinteren?

Blåfjell rundt

Utgangspunkt: Dypilen
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 1-3 timer

Barnevennlig rundtur i høyfjellsterreng

Turen rundt Blåfjell er rundt 8 km, så denne turen passer også for dem med korte bein. Fra Dypilen, et fint sted å parkere, er det ca. 1 km til starten av denne rundturen.

Denne turen ligger i et sjarmerende og rolig område i Nes Østmark. Mange lokale har til gode å utforske dette hjørnet av kommunen.

Fra Nesbyen, kjør R7 mot Oslo, ta til venstre over bura ved Liodden etter 6 km. Til venstre i kryss ca 1 km etter å ha passert jernbanen over bro. Oppover og inn i Liemarka, betalingsbom ovenfor Storeli. Kjør til Dypilen og parker.

Langturer

Hallingdalsløypa sør – fra Ustaoset til Norefjell

Utgangspunkt: Ustaoset
Lengde: Ca. 138 km
Tid: Ca. 2-5 dager

En storslagen skiløype i høyfjellsterreng på langs av Hallingdal, fra Ustaoset i vest til Norefjell i øst. Hallingdalsløypa sør, tidligere kjent som Eventyrløypa, byr på utfordrende og spennende etapper mellom velkjente turist-områder i sørlige Hallingdal. Underveis belønnes du med en fantastisk panorama- utsikt. Sett av en uke og gå hele ruta i ett strekk, eller velg èn eller flere kortere etapper.

Overnatting
Ønsker du turer over flere dager med overnatting innendørs er det flere muligheter underveis. De fleste overnattingsstedene krever små avstikkere fra hovedløypa, men det store løypenettverket gjør at dette uproblematisk. Se mer detaljer om overnatting lengre nede på siden. Går du med telt står du selvsagt fritt til å legge opp etappene etter eget ønske.

Ruta
Traseen starter på Ustaoset og går via Grønebakken til Kikut. Derfra på sørsiden av dalen til Sangefjell, Veståsen og Nes. Deretter passeres Haglebu og Tempelseter (alternativt via Høgevarde) i Eggedal før løypa ender på Norefjell. Ønsker du en kortere tur er alternative startsteder Kikut på Geilo, Sangefjell eller Veståsen i Ål, Myking- eller Nystølkroken i Nes.

Bruk appen/websiden skisporet.no for fin-navigering i tillegg til turkartet ”Eventyrløypa 1:150 000” som kan kjøpes på Nesbyen Booking.
I tillegg kan det være nyttig med de lokale turkartene Geilo 1:50 000 (Nordeca), og Nesbyen 1:50 000 (Nordeca) og Norefjell-Eggedal 1:50 000 (Nordeca). Alle kartene kan kjøpes i www.kartbutikken.no.

Sesong
De fleste strekningene av Hallingdalsløypa blir preparert og skal være oppkjørt i helger, ferieuker og høytider fra og med fredag i uke 7 til i midten av april. Preparering i hovedsak med løypemaskin, men noen steder med snøscooter. Snømengde, vær og vind vil alltid være bestemmende for prepareringen. Ettersom løypene hovedsakelig er på høyfjellet hvor vinden fører til at det raskt blåser igjen under dårlige forhold, er det umulig å holde løypene oppkjørt som planlagt til enhver tid.

Merking
Hallingdalsløypa Sør er merket med gjenkjennings-skilt. Dette er skilt med Hallingdalsløypa Sør mot Ustaoset eller Hallingdalsløypa Sør mot Norefjell. Som avstandsskilt brukes de lokale løypeskiltene.

Avstander (omtrentlige)
​​​​​
Ustaoset – Hakkestølen – 14 km
Hakkestølen – Fagerhøy – 50 km (hvis denne etappen blir for lang kan du bestille taxi til overnatting Ål i fra Tullestølen i vestenden av Rødungen (ca. kr 600,- midtuke), omtrent halvveis på denne etappen. Eventuelt, følg det lokale løypenettet hele veien ned til Hallingdal Feriepark i Ål (løypa til skirennet Hallingspretten). Ta taxi tilbake fra Ål neste dag, enten til samme sted eller til Høgehaug ved Bosset (ca. kr. 450,- midtuke). Følg det lokale løypenettet tilbake til Hallingdalsløypa sør herfra).
Hakkestølen – Tullestølen – 20 km
Høgehaug – Fagerhøy – 15 km
Fagerhøy – Langedrag – 15 km
Langedrag – Haglebu – 30 km
Haglebu – Høgevarde – 25 km
Høgevarde – Norefjell – 11 km
Total – 138 km

Overnattingsmuligheter underveis (sortert vest mot øst)

Ustaoset/Geilo, en rekke hoteller, leiligheter, se www.geilo.no
Hakkesetstølen, overnatting, frokost, middag (tlf. 32 09 09 20, post@hakkeset.no, www.hakkeset.no)
Hallingdal FerieparkThon Hotel Hallingdal (krever transport t/r Hallingdalsløypa)
Fagerhøy Fjellstue, overnatting, frokost, middag (tlf: 479 08 582, post@fagerhoy.no, www.nesbyen-booking.no)
Langedrag, overnatting, frokost, middag (tlf: 32 74 25 50, post@langedrag.no, www.langedrag.no)
Haglebu Fjellstue, overnatting, frokost, middag (tlf: 32 71 33 50, post@haglebu.no, www.haglebu.no)
Haglebu Feriesenter, overnatting (tlf: 32 71 33 23, post@haglebuferiesenter.no, www.haglebuferiesenter.no)
Tempelsetra, overnatting, matservering (ak.magraff@gmail.com, www.tempelsetra.no)
Høgevarde-hytta DNT, overnatting, matlager, krever DNT-nøkkel: (tlf: 32 25 51 40, kontoret@dntdrammen.no, www.ut.no/hytte/3.2577)
Norefjell, en rekke overnattingssteder: www.norefjell.com

For mer informasjon kontakt Nesbyen Turistkontor på info@nesbyen.no

Eventyrløypa – langtur fra Hemsedal til Flå

Utgangspunkt: Hemsedal eller Flå
Lengde: Ca. 119 km
Tid: Ca. 2-4 dager

Eventyrløypa er en skikkelig langtur gjennom fantastisk skiterreng! Her følger du preparerte skiløyper store deler av turen, men du må være forberedt på å tråkke dine egne spor på deler av turen. Ta med telt og pulk og tilbring flere dager på langtur gjennom et fantastisk terreng! Turen er skiltet etter nasjonal standard hele veien.

Denne turen kan gåes helt fra Hemsedal sentrum – eller litt høyere oppe på fjellet i retning Gol dersom du vil slippe unna en del stigning i starten.

Start frå parkeringsplass ved Kvanhøgd (830 moh) på Golsfjellet. Følg løypa som går syd-øst (tilnærmet vinkelrett på FV51) og følg merkingen til Steinstølan (1005 moh) . Følg løypa i samme retning til du kommer til krysset ved Dugurdstjern (1230 moh) og videre følger du merking til Hestedalen.

Derfra stiger løypa opp i retning Nystølsvarden (1298 moh). I Hestedalen, ved foten av fjellet før siste oppstigning til varden, velger du om du vil ta med deg avstikkeren opp til selve toppen. Ellers går du østover frå krysset i Hestedalen og fortsetter videre i åpent høyfjellsterreng ved Hestetjernet. Deretter følger bratt nedkjøring til du kommer til løypekrysset i Hestedalskaret. Derfra velger du løypa rett sørover mot Frøysokstølane (970 moh) som går i lett terreng og avsluttes med fin utforkjøring ned til Søråsevegen.

Der krysser du veien og fortsetter på løypa i retning Holtelifjellet, først med lett stigning opp gjennom bjørkeskogen til du igjen er i høyfjellsterreng nær toppen av Holtelifjellet (1100 moh). Derfra nedkjøring til løypekryss i sørenden av Pipesjøen. Herfra er det scooterkjørt spor over en nytt høydedrag før du i en lang utforbakke kommer ned på Røggjen. Ved neste løypekryss er løypa igjen preparert med stor maskin og du går her over i Nes kommune.

Fra Røggin går løypa ned mot Bekkjeset-stølene, og svinger seg videre opp imot Valdreslie men svinger så i rett sørlig retning. Løypa er da kommet opp i et åpent landskap, med bare spredte grantrær. Oppunder Sjøhovd er det et nytt kryss, og du følger Eventyrløypa nå videre i en østlig retning. Ned til Buvasstølan går det lett, og videre ned til Langevatn kan det være friskt i et par bakker. Med den gode bredden som løypa har er det enkelt likevel å få bremset og holde egen fart.

Ved Langevatn svinger løypa og krysser først ei bro og så bilveien. Oppover Åsgrenda går først løypa slakt bortover myrflata, og følger deretter en vegtrase (ikke brøytet) videre opp stigningen som ikke er særlig lang eller bratt. Videre går løypa i et fint, småkuppert landskap som er mer preget av fjellbjørk og furu enn nordover. På ei myrflata svinger løypa vestover, deretter sørover, og holder seg i åpent myrlandskap der den går sørover mot Blåfjell.

Rett øst for Blåfjell krysser du kommunegrensen til Flå og tar av til venstre/østover i neste løypekryss og videre mot Domfet. Herfra er løypa en del svingete, men du fortsetter og passerer på vestsiden av Likkistefjellet (990moh), forbi østre siden av Raudfjellvatnet og videre i neste løypekryss ta av til høyre til Veneli. Fortsett rett sørover før løypa svinger nordøst til Olastjern, Svarttjern og videre øst for Damtjern. Herfra går løypa rett sørover og videre sør for Solheimsetran. Herfra går vei ned til Gulsvik.

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.