fbpx
  • Foto: Solveig Hjallen

  • Foto: Solveig Hjallen

  • LANGRENN

Langrenn

De vakre og snille fjellområdene rundt Nesbyen er som skapt for langrennsløpere. I høysesong venter mer enn 450 km preparerte skiløyper på deg.

Velg blant korte og barnevennlige rundløyper eller og utfordrende og lange toppturer med fantastisk utsikt. Skiløypene i Nesbyen blir kontinuerlig oppdatert på skisporet.no. «Skisporet.no» kan også lastes ned som en app til telefonen. Gratis skikart i papir får du en rekke steder i Nesbyen, blant annet på Nesbyen Turistkontor.

I 2010 kåret avisene Dagbladet og Finansavisen Den gule runden ved Nystølen til Norges beste skiløype. Det kjøres opp førsteklasses skispor både på Nesfjellet, i Østmarka og i Nes Nordmark. Nedenfor kommer vi med noen anbefalinger.

Skitur-favoritter i Nesbyen

0-10 KM

Golfrunden

Utgangspunkt: Golfkafèen
Lengde: Ca. 3 km
Tid: Ca. 1 time (med barn)

En barnefavoritt med matservering

På golfbanen, rett utenfor kafèen til Nesfjellet Golf, kjøres det opp en rundløype på omtrent 3 km. Løypa er tilnærmet flat og en populær tur for de minste. En bonus er muligheten til å avslutte turen med en kakaokopp eller en matbit i kafèen.

Nattenløypa – Golfkafèen

Utgangspunkt: Nesfjellet Alpin
Lengde: Ca. 6 km
Tid: Ca. 1-2 timer (med barn)

En av Nesbyens mest barnevennlige skiturer starter med en tur opp stolheisen.

Kjøp en énveisbillett til stolheisen på Nesfjellet. Fra toppen av stolheisen er det flatt eller nedoverbakke nesten hele veien til mål. Følg skisporene i retning Trommenatten. 1,5 km etter Ålsvatnet tar du til høyre i Gurilikrysset, og følger skiltene ned til golfbanen som ligger like ved alpinsenteret. Dette er en lett og fin tur som ikke behøver å ta motet fra noen. Det er ikke mulig å ta heisen med pulk.

10-20 KM

Imlerunden

Utgangspunkt: Myte
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Utforsk vakre Buvassli og Imlan.

Parkér ved Myte. Følg løypa mot Buvassli og over til Imlan. Forsett løypa videre mot Fekjan (ca 1,5 km) til Vadli. Her er det nesten alltid lunt, og fint å ta frem nista. For å få en rundtur kan en fortsette en liten kilometer til mot Fekjan. Tar dere til høyre i første løypekryss og til høyre også i neste kryss, så blir det en lett og fin tur tilbake mot Myte.

Blåfjell rundt

Utgangspunkt: Dypilen
Lengde: Ca. 10 km
Tid: Ca. 2 timer

Barnevennlig rundtur i høyfjellsterreng

Turen rundt Blåfjell er rundt 8 km, så denne turen passer også for dem med korte bein. Fra Dypilen, et fint sted å parkere, er det ca. 1 km til starten av denne rundturen.

Denne turen ligger i et sjarmerende og rolig område i Nes Østmark. Mange lokale har til gode å utforske dette hjørnet av kommunen.

Fra Nesbyen, kjør R7 mot Oslo, ta til venstre over bura ved Liodden etter 6 km. Til venstre i kryss ca 1 km etter å ha passert jernbanen over bro. Oppover og inn i Liemarka, betalingsbom ovenfor Storeli. Kjør til Dypilen og parker.

Den gule runden

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 11 km
Tid: Ca. 2 timer

Kåret til Norges beste skiløype

En favoritt i Nes Sørmark. I 2010 kåret Finansavisen og Dagbladet «Den Gule Runden» til Norges beste skiløype. Terrenget er behagelig, men samtidig variert. Følg gule merker fra den store parkeringsplassen ved Nystølkroken Kafé. Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Du passerer Trommenatten før får opp farten i unnabakkene tilbake til Nystølen. Du kan gjøre turen lengre ved å legge turen om Hallingnatten (1314moh), Nesbyens høyeste punkt (ca.25 km t/r).

Åkrefjell rundt

Utgangspunkt: Øvre Båtstjern
Lengde: Ca. 12 km
Tid: Ca. 2 timer

Vakker tur rundt Åkrefjell

En vakker tur rundt den markante toppen Åkrefjell i Trondrudmarka. Nystølkroken Kafé, følg gule merker (Den gule runden). Du kommer raskt inn i snaufjellet og ser Åkrefjell (1208moh) foran deg. Ved Øvre Båtstjern tar du inn på sporet som leder mot sørvest. Følg sporet forbi Øyvatn, og opp en bakke sør for Åkrefjell. Neste kryss til venstre leder deg tilbake til Den gule runden, som du kan følge tilbake til Nystølkroken.

Vardefjell

Utgangspunkt: P-plass ved Langevatn
Lengde: Ca. 12 km (rundløype)
Tid: Ca. 2-3 timer

Topptur til den høyeste toppen i Nes Østmark.

Tar du turen til Vardefjell (1182 moh.) blir du belønnet med 360 graders utsikt mot Gol, Hemsedal, Jotunheimen, Valdres, Vassfaret, Norefjell, Reineskarvet og Hallingskarvet. Vardefjell nåes via preparerte skiløyper, så denne utsiktsjuvelen er enkelt tilgjengelig gjennom vinteren. Fra Langevatn følger du blå løypestikker til Buvasstølan (ca. 2 km), og videre til nordøst for Storelifjell der det står det en karttavle. Følg de røde løypestikkene videre. De siste 400 meterne opp til toppunktet er bratte, men premien er den flotte utsikten! Bortsett fra siste del opp til toppen er løypa barn- og pulkvennlig.

Utgangspunktet for denne turen er Vassfarvegen som går mellom Nes og Hedalen. Fra Nesbyen følger du skilting mot Vassfaret og kjører denne veien ca 20 km østover. Vi anbefaler å starte turen fra parkeringsplassen ved østenden av Langevatn, men man kan også starte fra Buvasstølan.

Deler av denne turen følger traséen til «Eventyrløypa», ei langløype på 10 mil som går fra Hemsedal, gjennom Gol og Nes, til Flå. Kanskje et mål for vinteren?

Såtenattrunden

Utgangspunkt: Grønhovd
Lengde: Ca. 12,5 km
Tid: Ca. 2-4 timer

Flott rundtur fra Grønhovd

Turen starter ved den romslige parkeringsplassen på Grønhovd. Følg skiløypa sørover forbi Såtestølan. Fortsett vestover i flotte skispor og i fint og lett fjellterreng. Du ser Såtenatten foran deg. Toppen bestiges enkelt fra vestsiden. Sikteskive på toppen. Her står du på grensen mellom Nesbyen, Nore og Uvdal og Ål kommune. Skiløypa går tilbake over Hestehallmyrene, Olsetløken og Smalvassbekken før du har vannet Olfisken på sørsiden av skiløypa. Du følger skiløypa i stølsvegen i lett terreng tilbake til parkeringen på Grønhovd.

Dyna

Utgangspunkt: Myking eller Skålsrudstølen
Lengde: Ca. 17 km fra Myking, 11 fra Skålsrudstølen
Tid: Ca. 2 – 5 timer

En av de flotteste utsiktene i Nesbyen.

Dyna er en av de store klassikerne i Nes Nordmark. Du når toppen fra mange ulike startsteder (også fra Ål-siden), og det er mulig å komponere en rekke ulike rundturer innom toppen. Fra Dyna ser man bl.a. Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Skogshorn, Hallingnatten, Reinskarvet og deler av Hardangervidda. Her foreslår vi en rundtur fra Myking som går forbi gapahuken «Håkonbue» ved Holmevatn. Mange går turen til Dyna fra Skålsrudstølen.

20-30 KM

Skålsrudstølen – Saupeset

Utgangspunkt: Saupeset eller Skålsrudstølen
Lengde: 22 km (kan gjøres kortere)
Tid: 3 – 6

Fra støl til støl i Nes Nordmark

Både Skålsrudstølen og Saupeset er vakre eksempler på det tradisjonelle norske stølslandskapet. Turen mellom dem går i småkupert skogsterreng. I dette løypeforslaget har vi inkludert runden «Syningen rundt» på Saupeset, men denne kan selvsagt sløyfes.

Hallingnatten

Utgangspunkt: Nystølkroken Kafè
Lengde: Ca. 25 km
Tid: Ca. 3-6 timer

Veldig populær tur til den høyeste toppen i Nesbyen.

Dette er den store påskeklassikeren for hyttefolket i Nes Sørmark. Ta gjerne turen tidligere på vinteren også, men toppen kan være utsatt når det blåser. Utsikten fra toppen er herlig.

Du kan starte denne turen fra en rekke steder, men her foreslår vi Nystølkroken Kafè som utgangspunkt. Følg den «Gule runden» til Øyvatn, før du sikter deg inn mot Hallingnatten. De siste 2-3km opp til varden har en bra stigning, men du får belønning for strevet med utsikten på toppen.  På klare dager kan du se bl.a. Hallingskarvet og Gaustatoppen. På veien tilbake er det fint å velge løypa om passerer Austre Brynhildsstølen og Trommenatten.

LANGTURER

Skikart

Skiutleie

Ski (også felleski), staver, sko (strl. 26-49) og pulk (fjellpulken) kan leies Nystølkroken Kafè i Trondrudmarka. Booking skjer på mail (hytteutleie@nystolen.no) eller tlf (+4791845238). Kan hentes i åpningstiden eller etter avtale.

På Utlånsbua i Nesbyen (tirs og tors 14 – 17) kan du låne felleski gratis. Tilgjengelig for alle med et nasjonalt lånekort.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.