• Foto: Tore Haraldset

  Hytte Nesbyen Natten
 • Foto: Tore Haraldset

  Hytte Nesbyen Natten

Hytteportalen

Her har vi samlet nyttig informasjon for deg som har eller ønsker hytte i Nesbyen.

Savner du noe på Hytteportalen, eller har du oppdaget en feil? Da hører vi gjerne fra deg.

 • NESBYEN - ÅRETS HYTTEKOMMUNE 2020


  LES MER
 • NESBYEN - ÅRETS HYTTEKOMMUNE 2020


  LES MER

Hvorfor velge hytte i Nesbyen?

Nesbyen er for tiden en av hyttedestinasjonene i Norge i sterkest utvikling. Områdene rundt det familievennlige Nesfjellet Alpin, høyfjellsbanen Nesfjellet Golf og Nystølkroken Kafè opplever for tiden en særdeles sterk vekst og posisjonerer seg som en av landets mest populære hytteområder. Stikkord for suksessen er et meget kompakt aktivitetstilbud, familievennlig turterreng – kombinert med flott beliggende tomter med fantastisk utsikt, og kort avstand til Oslo (rundt 2 timer).

Nesbyen representerer både den historiske og kulturelle delen av Hallingdal. Vårt unike kulturlandskap kan du finne både i sentrum (Gamle Nes, Kunstlandskap Nesbyen og Hallingdal Museum) og på de mange idylliske stølene på høyfjellet. Nesbyen har et tørt innenlandsklima med snøsikre vintre og varme somre. Nesbyen innehar Norges offisielle varmerekord på 35,6o målt i 1970.

Aktiviteter

Det skjer mye i Nesbyen, med varierte arrangementer hele året. Aktivitetstilbudet er rikt både sommer og vinter. Det er kort reisevei både til Langedrag NaturparkBjørneparkenTropicana og Dagali Rafting.

Familievennlige stier, stisykling og høyfjellsgolf

På fjellet i Nesbyen finner man både et godt velutviklet turstinett og vakker urørt natur. Kommunen har usedvanlig gode fiskemuligheter i utallige fjellvann. Fra fjelltoppene har man utsikt til de mange av de store fjellområdene i Sør-Norge; bl.a. Hallingskarvet, Reineskarvet, Ålingsfjella og Hemsedalsfjella, Skogshorn, Hardangervidda/Hardangerjøkulen, Jotunheimen, Gaustadtoppen og deler av Rondane.

Nesbyen har også fått mye omtale og skryt for sine muligheter for sti-og utforsykling og blir stadig nevnt når det kommer rangeringer over Norges beste sykkelsteder.

Golfbanen Nesfjellet Golf har rykte på seg som en av Norges beste høyfjells-golfbaner.

Mer enn 450 km langrennsløyper og alpinanlegg

I høysesongen tilbyr Nesbyen mer enn 450 km velpreparerte langrennsløyper og har et løypenettverk som er tilkoblet hele Hallingdal (se www.skisporet.no/nesbyen). Ved Nystølkroken Kafè starter Den Gule Runden, kåret til en av norges flotteste skiløyper. Her finnes også en liten skiheis, perfekt for de aller minste.

Nesfjellet Alpin frister med familievennlige løyper, 5 heiser og 13 nedfarter, godt tilrettelagt barneområde og utleie av alpintutstyr, skiskole og lekker mat i den flotte skistua.

Turister på Myking i Nes Nordmark

Lange og stolte tradisjoner for fjellturisme

Utover på 1900-talet vokste etter hvert noen av stølslagene frem som populære hytteområder. De første turistene var stort sett velstående byfolk som leide jaktmarker av nesningsbøndene. Det er verdt å nevne at kjente navn som Fridtjof Nansen og selveste Kong Haakon VII har vært jaktturister i Nes.

Turisttrafikken til Nes økte imidlertid kraftig med åpningen av Bergensbanen gjennom Hallingdal på begynnelsen av 1900-tallet. Fjellvandring, stølsbesøk og skiturer var nå populære fritidssysler blant byfolk, og spesielt fjellområdene rundt Mykingstølene i Nes utpekte seg etter hvert som et ettertraktet reisemål. Allerede i 1885 åpnet her en av Hallingdals første turiststuer.

Etter flere års jevn byggeaktivitet ble Mykingområdet på 1960-tallet regnet som Norges største hytteområde. Myking hadde på dette tidspunktet til og med eget postkontor med eget postnummer (3543 Nesbyen) og egen telefonsentral, i tillegg til kafe, turistinformasjon to kolonialer, overnattingsbedrifter og egen bussrute. Med den stigende interessen kom også flere fjellstuer og høyfjellshotell til Mykingområdet. Her iblant Fagerhøy Fjellstue, Venehallet Høyfjellsseter, Myking Fjellstue og Ranten Hotell. På slutten av 1980-tallet hadde Fagerhøy Fjellstue nesten 25 000 gjestedøgn på et år, noe som den gang var norgesrekord for fjellstuer. I dag blir det fortsatt satset friskt i området, som har en av Hallingdals lengste tradisjoner for fjellturisme.

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.