fbpx
  • Turister på Myking i Nes Nordmark
    Foto: Hallingdal Museum

  • Turister på Myking i Nes Nordmark
    Foto: Hallingdal Museum

Fjellturisme i over 100 år

Fra stølsliv til høyfjellsgolf.

Fjellet har vært svært verdifullt for lokale bønder og jegere i uminnelige tider. Stølen var tilholdssted for kvinnene, barna og beitedyra det meste av sommeren, mens mannen passet gården. Utover på 1900-talet vokste etter hvert noen av stølslagene frem som populære hytteområder. De første turistene i Nes (nå Nesbyen kommune) var i hovedsak velstående byfolk som leide jaktmarker av nesningsbøndene. Det er verdt å nevne at kjente navn som Fridtjof Nansen og selveste Kong Haakon VII har vært jaktturister i Nes.

Turisttrafikken til Nes økte imidlertid kraftig med åpningen av Bergensbanen gjennom Hallingdal på begynnelsen av 1900-tallet. Fjellvandring, stølsbesøk og skiturer var nå populære fritidssysler blant byfolk, og spesielt fjellområdene rundt Mykingstølene i Nes utpekte seg etter hvert som et ettertraktet reisemål. Allerede i 1885 åpnet her en av Hallingdals første turiststuer.

Etter flere års jevn byggeaktivitet ble Mykingområdet på 1960-tallet regnet som Norges største hytteområde. Myking hadde på dette tidspunktet til og med eget postkontor med eget postnummer (3543 Nesbyen) og egen telefonsentral, i tillegg til kafe, turistinformasjon to kolonialer, overnattingsbedrifter og egen bussrute. Med den stigende interessen kom også flere fjellstuer og høyfjellshotell til Mykingområdet. Her iblant Fagerhøy Fjellstue, Venehallet Høyfjellsseter, Myking Fjellstue og Ranten Hotell. På slutten av 1980-tallet hadde Fagerhøy Fjellstue nesten 25 000 gjestedøgn på et år, noe som den gang var norgesrekord for fjellstuer.

På landstoppen i hyttebygging

I dag er det fjellområdet på motsatt side av Rukkedalen, Nesfjellet, som har den største utbyggingen. Nesbyen er blant stedene med den største hytteutviklingen i landet. Områdene rundt det familievennlige Nesfjellet Alpinsenter, høyfjellsbanen Nesfjellet Golf og Nystølkroken Kafè opplever en særdeles sterk vekst og er blant landets mest populære hytteområder. Stikkord for suksessen er et kompakt aktivitetstilbud, familievennlig turterreng – kombinert med flott beliggende tomter med fantastisk utsikt, og kort avstand til Oslo (rundt 2 timer).

Nesbyen representerer både den historiske og kulturelle delen av Hallingdal. Vårt unike kulturlandskap kan du finne både i sentrum (Gamle Nes, Kunstlandskap Nesbyen og Hallingdal Museum) og på de mange idylliske stølene på høyfjellet. Nesbyen har et tørt innenlandsklima med snøsikre vintre og varme somre. Nesbyen innehar Norges offisielle varmerekord på 35,6o målt i 1970.

Aktiviteter

Det skjer mye i Nesbyen, med varierte arrangementer hele året. Aktivitetstilbudet er rikt både sommer og vinter. Det er kort reisevei både til Langedrag NaturparkBjørneparkenTropicana og Dagali Rafting.

Friluftsliv, stisykling og høyfjellsgolf

På fjellet i Nesbyen kan man velge og vrake blant fotturer i vakker urørt natur. Kommunen har usedvanlig gode fiskemuligheter i utallige fjellvann. Fra fjelltoppene har man utsikt til de mange av de store fjellområdene i Sør-Norge; bl.a. Hallingskarvet, Reineskarvet, Ålingsfjella og Hemsedalsfjella, Skogshorn, Hardangervidda/Hardangerjøkulen, Jotunheimen, Gaustadtoppen og deler av Rondane.

Nesbyen er også landskjent for stisykling og blir stadig nevnt når det kommer rangeringer over Norges beste sykkelsteder. Våren 2022 åpner en av Europas lengste sykkelstier, HallingSpranget, som går hele veien fra Nesfjellet ned til Nesbyen sentrum.

Golfbanen Nesfjellet Golf har rykte på seg som en av Norges beste høyfjells-golfbaner.

Mer enn 450 km langrennsløyper og alpinanlegg

I høysesongen tilbyr Nesbyen mer enn 450 km velpreparerte langrennsløyper og har et løypenettverk som er tilkoblet hele Hallingdal. Ved Nystølkroken Kafè starter Den Gule Runden, kåret til en av norges flotteste skiløyper. Her finnes også en liten skiheis, perfekt for de aller minste.

Nesfjellet Alpin frister med familievennlige løyper, Nordens råeste stolheis, godt tilrettelagt barneområde og utleie av alpintutstyr, skiskole og lekker mat i den flotte skistua.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.