fbpx
  • Foto: Visitnesbyen.no

  • Foto: Visitnesbyen.no

Varmerekorden i Nesbyen

Den 20. juni 1970 ble det målt hele 35,6 grader °C i Nesbyen. I over 50 år har dette vært Norgesrekord, og fremdeles er Nesbyen Norges varmeste sted.

50 år som Norges varmeste sted

Den 20. juni 2020 kunne Nesbyen feire 50 år som Norges varmeste sted. Den historiske lørdagen, 20. juni 1970 søkte innbyggerne i Nesbyen til elver, kulper og kjellere for å kjøle seg ned i den intense varmen. Det var ikke mulig å trå barfot på vegen uten å pådra seg forbrenningsskader. Mens NRK opplyste om rekorden på Dagsrevyen og alle de store avisene heiv seg over saken, var omtala i lokalavisa mer avmålt. Hallingdølen erklærte tørt at «Varmerekorden på Nes er ikkje turistreklame», i tilfelle noen skulle tro at det hele var et PR-stunt for å tiltrekke seg flere tilreisende.

Varmerekorden gav mye presseomtale og Nesbyen fikk i mange år fast «sommerplass» på kartet i NRKs værmelding. Reiseradioen begynte å rapportere om vanntemperaturen i det lokale badevannet Trytetjern. Fremdeles har Nesbyen en fast plass i værstatistikken. I en fersk måling av antall «fine sommerdager» de siste 20 årene, havner Nesbyen helt i Norges-toppen. Sagt på en annen måte, Nesbyen er et av stedene i landet med mest sommer.

Målestasjonen

Rekord-målestasjonen er for lengst flyttet fra sin opprinnelige plasseringen på et jorde på østsida av Hallingdalselva. Når Dag Smestad overtok eiendommen i 1980, sto en gammel jernpåle igjen som et minne om værstasjonen. Da tenkte Dag at dette måtte jo være et ideelt sted for tørkestativet. Å sånn ble det. Tørkestativet ble montert nøyaktig der som varmerekorden ble målt, med stein i solmønster rundt. Det er garantert Norges raskeste klestørkstativ. Snorer, og ihvertfall klyper er unødvendig. Det er bare å henge opp å ta det ned igjen med det samme. Den historiske målestasjonen står i dag på Hallingdal Museum.

Mer om varmerekorden i media

Tegnekonkurranse

I forbindelse med 50-årsjubileumet i 2020 ble det arrangert en tegnekokurranse blant 5-klassinger ved Nesbyen barneskole hvor de skulle illustrere varmerekorden. Her ser du noen av resultatene. Det første er vinnerbildet til Ida Brenno:

Feiring av 50-årsdagen

På dagen, 50 år etter rekordmålingen, tok ordfører Tore Haraldset turen til badeplassen Trytetjern for å dele ut is til alle de som koste seg her denne fine sommerdagen. Ida Brenno, vinner av kommunens tegnekonkurranse, mottok samtidig diplom. Etterpå ble rekorden feiret i Elveparken i Gamle Nes.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.