• 35,6°C

  • 35,6°C

Varmerekorden

Nesbyen, Norges varmeste sted i 50 år!

Den 20. juni 2020, kunne Nesbyen feire 50 år som Norges varmeste sted. Rekorden på 35,6 °C har vært uslåelig siden observatør Borghild Syverse målte temperaturen på Norges varmeste dag i 1970.

Det var lørdag – og innbyggerne i Nesbyen tilbrakte fridagen i elver, kulper og kjellere for å kjøle seg ned i den intense varmen. Det ble sagt at man kunne steke egg på asfalten. Og det var ikke mulig å trå barfot på vegen uten å pådra seg forbrenningsskader. Mens NRK opplyste om rekorden på Dagsrevyen og alle de store avisene heiv seg over saken, var omtala i lokalavisa mer avmålt. Hallingdølen erklærte tørt at «Varmerekorden på Nes er ikkje turistreklame», i tilfelle noen skulle tro at det hele var et PR-stunt for å tiltrekke seg flere tilreisende.

Varmerekorden gav mye presseomtale og Nesbyen fikk i mange år fast «sommerplass» på kartet i NRKs værmelding. Reiseradioen tok «alltid» med hvor varmt det var i det lokale badevannet Trytetjern. Fremdeles har Nesbyen en fast plass i værstatistikken av det varme slaget. I en fersk måling av antall «fine sommerdager» de siste 20 årene, havner Nesbyen helt i Norges-toppen. Sagt på en annen måte, Nesbyen er et av stedene i landet med mest sommer.

Rekord-målestasjonen er for lengst flyttet fra sin opprinnelige plasseringen på et jorde på østsida av Hallingdalselva. Når Dag Smestad overtok eiendommen i 1980, sto en gammel jernpåle igjen som et minne om værstasjonen. Da tenkte Dag at dette måtte jo være et ideelt sted for tørkestativet. Å sånn ble det. Tørkestativet ble montert nøyaktig der som varmerekorden ble målt, med stein i solmønster rundt. Det er garantert Norges raskeste klestørkstativ. Snorer, og ihvertfall klyper er unødvendig. Det er bare å henge opp å ta det ned igjen med det samme.

Den historiske målestasjonen står i dag på Hallingdal Museum.

Hvordan feirer Nesbyen?

Nesbyen feirer varmerekorden med ÅPEN DAG i Elveparken lørdag 22. august kl. 12-16.

På grunn av Korona-tiltakene vil det ikke bli program med taler eller fastsatte tidspunkt. Det oppfordres til å holde avstand, unngå trengsel, og spre besøket i tidsrommet 12-16.
Elveparken er oppgradert og har fått flere nye elementer, også for varmerekorden som har stått i 50 år fra 20.6.1970. I tidsrommet kl. 12-16 blir det gratis kaffe, saft og kake, og saftis til barna.

Du kan nå kjøpe «gule-artikler»; t-skjorte, kopp, handlenett og kulepenn med varmerekord-logo på Nesbyen turistkontor (mandag-fredag kl.09-15); til pakkepris eller enkeltvis. Du kan også bestille artiklene her. eller kjøpe dem på turistkontoret på Åpen dag lørdag 22. august kl. 12-16.

VELKOMMEN!

Mer om varmerekorden i Nesbyen:

Kjøp Gloheitte jubileumsprodukter

I forbindelse med jubileumet har vi fått laget noen stilige, eksklusive og «gloheitte» t-skjorter, kopper og handlenett som du kan kjøpe her. Ved å kjøpe jubileumseffekter til deg selv eller andre, er du samtidig med på å støtte nye trivselstiltak i Nesbyen.

Slik blir været i dag:

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.