fbpx
  • Foto: Visitnesbyen.no

  • Foto: Visitnesbyen.no

Varmerekorden

Den 20. juni 1970 måtte værobservatør Borghild Syversen i Nesbyen klype seg i armen. Termometeret viste 35,6 °C, den høyeste temperaturen målt i Norges noensinne.

Den 20. juni 2020 kunne Nesbyen feire 50 år som Norges varmeste sted.

Lørdag 20. juni 1970 søkte innbyggerne i Nesbyen til elver, kulper og kjellere for å kjøle seg ned i den intense varmen. Det var ikke mulig å trå barfot på vegen uten å pådra seg forbrenningsskader. Mens NRK opplyste om rekorden på Dagsrevyen og alle de store avisene heiv seg over saken, var omtala i lokalavisa mer avmålt. Hallingdølen erklærte tørt at «Varmerekorden på Nes er ikkje turistreklame», i tilfelle noen skulle tro at det hele var et PR-stunt for å tiltrekke seg flere tilreisende.

Varmerekorden gav mye presseomtale og Nesbyen fikk i mange år fast «sommerplass» på kartet i NRKs værmelding. Reiseradioen begynte å rapportere om vanntemperaturen i det lokale badevannet Trytetjern. Fremdeles har Nesbyen en fast plass i værstatistikken. I en fersk måling av antall «fine sommerdager» de siste 20 årene, havner Nesbyen helt i Norges-toppen. Sagt på en annen måte, Nesbyen er et av stedene i landet med mest sommer.

Rekord-målestasjonen er for lengst flyttet fra sin opprinnelige plasseringen på et jorde på østsida av Hallingdalselva. Når Dag Smestad overtok eiendommen i 1980, sto en gammel jernpåle igjen som et minne om værstasjonen. Da tenkte Dag at dette måtte jo være et ideelt sted for tørkestativet. Å sånn ble det. Tørkestativet ble montert nøyaktig der som varmerekorden ble målt, med stein i solmønster rundt. Det er garantert Norges raskeste klestørkstativ. Snorer, og ihvertfall klyper er unødvendig. Det er bare å henge opp å ta det ned igjen med det samme. Den historiske målestasjonen står i dag på Hallingdal Museum.

Mer om varmerekorden i Nesbyen:

Tegnekonkurranse blant 5-klassinger ved Nesbyen barneskole i forbindelse med 50-årsjubileumet i 2020. Her ser du noen av resultatene. Det første er vinnerbildet til Ida Brenno:

Utdeling av is til badegjester ved Trytetjern på 50-årsdagen for varmerekorden. Ida Brenno, vinner av kommunens tegnekonkurranse, mottok diplom av ordfører Tore Haraldset. Etterpå ble rekorden feiret i Elveparken i Gamle Nes.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.