fbpx
  • Foto: Lars Storheim

  • Foto: Lars Storheim

Tilgjengelighet og universell utforming i Nesbyen

Opplevelser og friluftsliv for alle.

På denne siden har vi samlet informasjon om tilgjengelighet og universell utforming i Nesbyen. Nesbyen arbeider for å bli et sted der alle, uansett funksjonsevner, skal få oppleve våre aktiviteter, natur og friluftsliv. Hos oss skal du kunne fiske, vandre/rulle, drive med vannaktiviteter, kjøre hundeslede eller få hesteskyss i ditt tempo, slik du har behov for. Vi jobber med å tilrettelegge og opparbeide universelt utformede fiskeplasser, tur­veger, leirplasser, rasteplasser, attraksjoner og overnattingssteder. Vi håper du finner noe som passer for deg.

Denne siden inneholder flere innebygde kart og en del bilder. Hvis du ønsker denne informasjonen i ren tekst, kan du trykke her.

Friluftsliv i Nesbyen

Friluftsporten Trytetjern

Trytetjern er Nesbyens mest populære friluftsområde med turveier, sykkelstier, badeplass, kiosk, toalettbygg og gapahuk. Det går en universelt utformet og idyllisk turveg rundt Trytetjern som passer like godt for deg med joggesko som deg med barnevogn eller rullestol. Turvegen går forbi gapahuken, badeplassen og starten på sykkelstien «Trytetråkket».

Tilgjengelighet 

  • Parkering: Det er store parkeringplasser, men grusen kan være litt løs og HC-parkering er ikke merket.
  • Fiske: Det er fiskebrygge på sørsiden av vannet tilgjengelig for rullestol, stoppkant, men ikke rekverk
  • Bading: om sommeren på nordsiden settes det ut det 4 meter lang baderampe på med håndlist på begge sider, 1 meter rampebredde.
  • Toaletter: På nordsiden er det nye universelt utformet toaletter.

Under finner du kart over området Trytetjern hvor det er gjort vurderinger av tilgjengelighet for rullestolbrukere, med oversikt over fiskeplasser, badeplasser, wc og turområder.

TEGNFORKLARING

  • GRØNN = Tilgjengelig
  • ORGANGE = Delvis tilgjengelig
  • RØD = Ikke tilgjengelig
  • BLÅ = Tilgjengelighet ikke vurdert

Bruk menyen på øverst til venstre for å skru av og på ulike kartlag, eller trykk på hvert enkelt punkt for å få mer informasjon. Du kan også se kartet i fullskjerm for å få bedre oversikt.

Trytetjern i 360 grader

Her kan du se området ved Trytetjern i 360 grader med tilgjengelighetsvurderinger.

  • Trykk på  symbolet for å starte, velg deretter symbolet for fullskjerm.
  • Trykk på de ulike symbolet for beskrivelse og bilder.
  • Har du problemer, kontakt oss.

Flere aktiviteter og opplevelser

  • Foto: Buvasstølan Sti- og Løypelag

Terrengsykling

I Nesbyen og Hallingdal finner du mange flotte maskinbygde sykkelstier, og de fleste kan sykles med adaptive terrengsykler. Her er det veldig individuelt hvilke stier man kan sykle da sykkeltype, personlige ferdigheter, og eventuelt funksjonshemming er en del av ligningen.  Vi har hatt besøk av MTB Adapt som har testet Trytetrøkket og Den Ravinde på Nesbyen med adapterte sykler. Les MTB Adapts anmeldelse av stiene her.

I vår nybegynnerguide til stisykling gir vi den en kort innføring i stisykling i Nesbyen og hvor du skal begynne hvis du skal sykle på sti for første gang, med tips om hvilke stier som er fine å starte med. Ta gjerne kontakt med oss direkte hvis du vil ha en personlig anbefaling fra vår sykkelekspert Lars; info@nesbyen.no

Bilde av uteområdet på Museet, viser skuespillet "Jenta på staveloftet"

Hallingdal Museum

Hallingdal Museum Nesbyen er blant de eldste friluftsmuseene i Norge, og er Hallingdal Museums hovedsete. Her finner du hovedbygget med kontor, butikk og museumsutstilling, samt museumstunet og utleielokalet Tandberg. Les mer om Hallingdal Museum her.

Tilgjenglighet

Dessverre var det ikke mye tanke på tilgjengelighet og universell utforming da museet ble grunnlagt i 1899; Museet ligger i en bakke og noen av gangveiene kan være litt bratte. Likevel skal det være mulig å komme til de fleste bygningene med rullestol. De fleste byggene kan kun ses utenifra på vanlige åpningsdager, men når museet har aktivitetsdager åpnes dørene på mange bygg. Disse byggene er dessverre ikke tilgjengelig for personer i rullestol (de er vernet og har høye terskler og trapper), men hovedbygget og Tandbergbygget har begge rullestolinngang og HCP-toaletter.

Du kan se alle bygningene fra Hallingdal Museum – Nesbyen her på Digitalt Museum.

For spørsmål og mer informasjon, ta kontakt på e-post hallingdalmuseum@buskerudmuseet.no
eller telefon 32 07 14 85.

Oversikt over museets bygninger
Hundelsedekjøring på Langedrag om sommeren

Langedrag Naturpark

Langedrag Naturpark har rullestol-vennlige innganger i alle publikumsbygg og nye HCP-toaletter i hovedbygget. Et av overnattingsrommene har universell utforming etter norsk standard.  De tilrettelegger for flere aktiviteter med rullestol, blant annet rampe for hesteridning. Det kan være lurt å ta kontakt med Langedrag på forhånd for å sikre at aktiviteten du ønsker å gjøre er tilgjengelig.

Utstillingen «Inn i kunsten»

I det gamle kontorbygget til Sorenskriveren kan du bli med på en reise inn i kunsten til Hans Gude og hans kunstnervenner i Norge og Europa. Det er også en oppdagelsesreise i Nesbyens miljø slik Hans Gude møtte det. I det «røde rommet» kan du utforske lokal, nasjonal og europeisk kunsthistorie gjennom interaktive bilderammer. Les mer om Inn i kunsten her.

Tilgjengelighet

Utstillingslokalet i Sorenskrivergården er ganske lite, men har ny rullestol-inngang som ble laget i forbindelse med åpningen av utstillingen.

Utstillingsbygget på Sorenskrivergården med rullestolrampe

På bildet er det merket av de staffeliene som er tilgjengelig fra veien. Til sammen utgjør de en hyggelig liten rundtur i Gamle Nes

Kunstlandskap Nesbyen

Gamle Nes er en del av Nesbyen med mange minner fra tidligere tider, og Sorenskrivergården er ett av dem. I årene1843 – 1852 ble den et lokalt sentrum for nasjonalromantikken i norsk malerkunst. Sorenskriver Ove Gudes sønn, Hans Gude, kom ofte på besøk og tok med en del av sine kunstnervenner. Av disse kan vi nevne maleren Adolph Tidemand, komponisten Halfdan Kjerulf og forfatteren Jørgen Moe. Kunstverkene de lagde gjennom sine opphold i Nesbyen kan du nå se utstilt på samme sted hvor kunstnerne sto når de malte. Les mer om Kunstlandskap Nesbyen her.

Tilgjenglighet

Staffeliene og informasjonen som står på dem kan ses digitalt på kunstlandskapnesbyen.no. Mens noen av staffeliene er plassert ved elva og kun tilgjengelig fra skogsti, er rund halvparten av staffeliene er plassert tilgjengelig fra veien i Gamle Nes. Man er på ingen måte avhengig av se staffeliene i rekkefølge eller se alle på en gang for å nyte kunstvandlingen.

Nesfjellet Golf og Golfkaféen

12 km fra Nesbyen sentrum og rundt 750 moh, ligger Nesbyen Golfbane vakkert til i fjellandskapet. Banen ble åpnet offisielt i juni 2009, og har siden vokst frem som en av Norges flotteste høytliggende baner.  Her finner dere en liten og koselig kafé i tilknytning til golfbanen. Her serverer vertskapet både varm og kald hjemmelaget mat, fra en spennende lunsjmeny, i hyggelige omgivelser. Kaféen åpner igjen sammen med golfsesongen. Kafeen har HC-toalett og inngang som er tilpasset rullestolbrukere.

Bilde som viser inngangspartiet til kafeen til Nesfjellet Golf

Nesbyen Stasjon

Det er 15 gratis parkeringsplasser og 1 plass for bevegelseshemmede på stasjonen. Der kan man stå parkert i 14 dager.  Plattformen er tilgjengelig med rullestol

Venterom

Venterommet er dessverre ikke tilgjengelig med rullestol, da det er trapp inn til bygget. Åpningstidene styres med tidslås og er åpent alle dager fra:

  • 01.45 – 03.45
  • 10.10 – 14.45
  • 17.45 – 20.15

Informasjon om tilgjengelighet på stasjoner og adgang til plattform finner du på banenor.no.

Er det plass til min rullestol på toget?

Togene på Bergensbanen som kjører mellom Oslo og Bergen er av eldre type, og har en rullestolheis med begrensning på 63 x 120 cm. For rullestoler med bredde 63–70 cm vil alternativet til heis være å benytte rampe (skinner) ved av- og påstigning. Det er viktig å ta kontakt i forkant, slik at  man ved bestilling av reisen kan avklare om det er mulig for den aktuelle reisen telefon 61051910 slik at de kan bestille assistanse så du kommer det trygt på og av toget. Les mer om rullestol på Bærgensbanen her

Universelt tilpasset overnatting

En av Nesbyens største utfordringer er mangelen på overnatting med universell utforming. Flere av Nesbyens overnattingsteder er i gamle bygg (noen er vernet) og har ikke blitt tilstrekkelig tilrettelagt til for overnatting for alle. Nesbyen jobber for at dette skal bli bedre i årene som kommer.

Disse har overnatting med rom til rullestol

  • Langedrag Naturpark som tilbyr overnattingsrom med universell utforming.
  • Historiske Hagaled Gjestegård har leiligheten Nyestugu som er tilpasset uten dørstokker, brede dørkarmer, og bad som er rullestolvennlig. Det er flere dørstokker inn i frokostsalen, så det kan være lurt å ta en prat med vertinnen Sigrunn før man bestiller frokost: 41 41 92 16.
  • Sutøya Feriepark har en 100m2 stor hytte med plass til 16 personer tilrettelagt for rullestol.

Kart over tilgjengelighet og universell utforming i Nesbyen

I kartet under finner du en oversikt over inngangspartier, fremkommelighet, sitteplasser og parkeringsplasser i sentrum av Nesbyen. Her har vi også lagt inn alle overnattingsbedrifter, spisesteder og opplevelser vi snakker om på denne siden, slik at du kan få veibeskrivelse dit.

TEGNFORKLARING

  • GRØNN = Tilgjengelig
  • ORGANGE = Delvis tilgjengelig
  • RØD = Ikke tilgjengelig
  • BLÅ = Tilgjengelighet ikke vurdert

Bruk menyen på øverst til venstre for å skru av og på ulike kartlag, eller trykk på hvert enkelt punkt for å få mer informasjon. Du kan også se kartet i fullskjerm for å få bedre oversikt.

På denne siden vil du finne flere kart som vi har laget for at du som besøkende skal kunne planlegge og lettere finne frem i Nesbyen. Vi håper dette er et nyttig verktøy for deg, men hvis du ser noe som er feil eller noe som mangler, si oss gjerne beskjed!

Dataene i våre kart er hentet fra databasen i Geonorge, og er et Tilgjengelighetsprosjekt i Kartverket som kort fortlat går på å kartlegge og dokumentere tilgjengelighet og universell utforming i Norge, slik at man kan skape en database og kartlag i en kartklient som viser status for tilgjengelighet. I dette prosjektet er det satt fokus på bevegelseshemmede og synshemmede.

Målgruppen i dette prosjektet er både kommunene og sluttbruker. Kommunene får tilskudd og opplæring til å registrere dette selv, slik at man får bevissthet på hvor det er behov for bedre tilrettelegging og endringer, og kan bruke dataene som verktøy til arealplanlegging (bygge eit barriere-fritt miljø) og vedlikehold i kommunen.

GOOGLE MAPS

Disse dataene ligger tilgjengelig på Norgeskart, men vi har valgt å flytte disse for Nesbyen dataene over i Google Maps fordi det, blant annet, gir deg som bruker mulighet til å få veibeskrivelse til de markerte stedene i kartet, og fordi det er lettere å få opp informasjonen ved enkle trykk i dette kartet. – Mer besøksvennlig, rett og slett.

Wheelmap.org (flere språk) henter også sine kartdata fra samme prosjektet, men per dags dato er det ikke informasjon om stier og veier i dette kartet. Wheelmap er et kart som viser rullestoltilgjengelighet, der alle kan bidra med informasjon. Finnes også som app: Søk etter Wheelmap.

Ledsagerbevis

Liste over opplevelser og bedrifter i Nesbyen som rabatterer opplevelser og tjenester når du har ledsagerbevis. Kun medlemsbedrifter i Nesbyen Turist- og Næringsservice AS vises her.

Universell utforming – hva er det?

Enkelt forklart er det å utforme samfunnet slik at alle kan komme til overalt. Alle skal kunne bruke den samme inngangsdøra til et offentlig bygg eller en arbeidsplass, gå på den samme nærskolen og ta det samme toget. Ingen skal være nødt til å holde seg hjemme, bruke bakdøra eller bli sendt på en skole i nabokommunen.

Bærekraftig Reisemål i Nesbyen

Les mer om prosjektet i blogginnlegget nedenfor.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.