Hvor vanskelig er stien?
Sykkelstiene i Hallingdal fargegraderes fra lett til vanskelig på denne måten: Grønn, blå, rød, svart, dobbelsvart (ekstrem).
For ferske stisyklister er det grønne og blå stier som gjelder. Start med stier av enkleste gradering for å bygge trygghet, tekniske ferdigheter og erfaring før du tar steget til neste grad. Respekter dine egne ferdigheter – det er ingen skam å snu!
GRØNNE (enkle) stier har lite helning og ingen tekniske elementer. Passer for nybegynnere og barn.
BLÅ (middels) stier kan by på kortere tekniske partier og løst underlag. Fortsatt lav helning. Passer for syklister med litt erfaring.
RØDE (krevende) stier har alle typer underlag og tekniske partier. Moderat helning. Passer for viderekomne syklister med gode tekniske ferdigheter og vurderingsevne.
De graderte stiene finner du f.eks. på den digitale stiguiden Trailguide.net. Vær oppmerksom på at stiene kan registreres og graderes av hvem som helst – så ta høyde for at stier kan være enklere/vanskeligere enn opplyst (gjelder særlig “naturlige” stier).
Tips! Husk å senke setet i nedoverbakke for bedre kontroll.
Hva slags sykkel trenger jeg?
Den første bekymringen som melder seg hos mange er knyttet til lommeboka. Grove stisykler med kraftige dempere både foran og bak, og i økende grad el-motor, koster en god slant. Gladnyheten er at du kommer langt med en helt vanlig sykkel.
På grønngraderte (enkle) stier kan du sykle med omtrent hva som helst. Kan sykkelen rulle på en grusveg, og er i forsvarlig stand, så funker den på grønn sti.
På blågraderte (middels vanskelige) stier må du forvente litt mer fart og uforutsigbarhet. Da er det viktig med gode bremser (husk å bytte klossene om nødvendig), faste bolter, litt solide dekk (beregnet på terreng) og pedaler med godt grep. Dempegaffel i front er en fordel, men er ikke et krav.
Først på rødgraderte (krevende) stier melder behovet seg for en fulldempet sykkel, men også her kan dyktige syklister ha det moro med en god dempegaffel i front. Ellers er “kravene” de samme som for blågraderte stier.
Det viktigste, uansett vanskelighetsgrad på stien, er at sykkelen din er i god stand. Ønsker du å teste en skikkelig fulldempet stisykkel, så kan du leie dette flere steder i Hallingdal (blant annet hos Nesbyen ski- og sykkel).
Guide og shuttling: Både Trailhead Nesbyen og Any excuse to ride har sertifiserte sykkelguider og kan skreddersy turer etter ditt nivå. Begge tilbyr også shuttling (transport til topps).
Sikkerhetsutstyr
På grønne stier holder det med en vanlig solid sykkelhjelm. Avhengig av syklistens fart, kan det på blågraderte stier i tillegg være fornuftig med kne- og albuebeskyttere. På rødgraderte stier foretrekker mange helhjelm, som også beskytter ansiktet.
Hvilken sti skal jeg velge?
Området rundt badeplassen ved Trytetjern er et av de beste for nybegynnere og familier med ulikt ferdighetsnivå. Her finner du både grønn- (Trytetrøkket), blå- (Blåbærtrøkket) og rødgraderte (Tyttebærtrøkket) sykkel-rundløyper på rekke og rad. Her finner du flere anbefalte stier for deg som er fersk syklist.