fbpx
  • Foto: Magnus Grönberg

  • Foto: Magnus Grönberg

Nybegynner-guide til stisykling

Hva trenger du av utstyr for å prøve stisykling? Er det trygt for barna? Hvilke stier skal du velge? Her er en kort innføring i stisykling.

Velg riktig gradering

Vanskelighetsgraden på sykkelstier i Norge markeres på denne måten, fra lett til vanskelig: Grønn, blå, rød, svart, dobbelsvart (ekstrem).

GRØNNE (enkle) stier har lite helning og ingen tekniske elementer. Passer for nybegynnere og barn.
BLÅ (middels) stier kan by på kortere tekniske partier og løst underlag. Fortsatt lav helning. Passer for syklister med litt erfaring.
RØDE (krevende) stier har alle typer underlag og tekniske partier. Moderat helning. Passer for viderekomne syklister med gode tekniske ferdigheter og vurderingsevne.

For ferske stisyklister er det grønne og blå stier som gjelder. Start med stier av enkleste gradering for å bygge trygghet, tekniske ferdigheter og erfaring før du tar steget til neste grad. På nettsiden Trailguide.net finner du graderte sykkelstier.

Smarte nybegynnertips

  • Senk setet i nedoverbakkene (gir bedre kontroll ved hindringer og variasjoner i terrenget)
  • Bruk begge bremsene (og helst ikke mer enn 2 fingre på bremsehendelen)
  • Stå sentrert på sykkelen (hold pedalarmene parallelt med underlaget når du ikke tråkker)
  • Husk reparasjonsutstyr (f.eks. lappesaker eller ekstra slange, pumpe, verktøy for å justere setepinnen)

Stivettreglene

Det å ha flotte stier å sykle på er ikke en rettighet, men et privilegium. Tenk over hvordan du kan ta vare på stiene du ferdes langs og husk også at du deler stiene med ikke-syklister.

Les Stivettreglene her

Hva slags sykkel trenger jeg?

På grønngraderte (enkle) stier kan du sykle med omtrent hva som helst. Kan sykkelen rulle på en grusveg, og er i forsvarlig stand, så funker den på grønn sti. På blågraderte (middels vanskelige) stier må du forvente litt mer fart og uforutsigbarhet. Da er det viktig med gode bremser (husk å bytte klossene om nødvendig), faste bolter, solide dekk med godt grep og pedaler med godt grep. Dempegaffel i front anbefales. Fulldempet sykkel er ikke er et krav, men en fordel. På rødgraderte (krevende) stier melder behovet seg for en fulldempet sykkel, men også her kan dyktige syklister ha det moro med en god dempegaffel i front. Ellers er “kravene” de samme som for blågraderte stier.

Det viktigste, uansett vanskelighetsgrad på stien, er at sykkelen din er i god stand. Ønsker du å teste en skikkelig fulldempet stisykkel, så kan du leie dette Furi i Nesbyen.

Hjelm og sikkerhetsutstyr

På grønne stier holder det med en vanlig solid sykkelhjelm. Avhengig av syklistens fart, kan det på blågraderte stier i tillegg være fornuftig med kne- og albuebeskyttere. På rødgraderte stier foretrekker mange helhjelm, som også beskytter ansiktet.

De beste familievennlige stiene

Stiene rundt badeplassen Trytetjern er det beste sykkelstedet i Nesbyen for nybegynnere og familier med ulikt ferdighetsnivå. Her finner du både grønn- (Trytetrøkket), blå- (Blåbærtrøkket) og rødgraderte (Tyttebærtrøkket) sykkel-rundløyper. Mykingbrøtrunden er en enkel grustur i Nes Nordmark som alle kan mestre. I Nesfjellet finnes en rekke sykkelstier av enkel og middels vanskelighetsgrad. Hva med å prøve den rundturen kafé til kafé (se film fra turen her) eller Nesfjellet rundt? Når hele gruppen mestrer blågraderte stier kan dere legge ut på langtur ned HallingSpranget.

Det finnes en rekke familievennlige sykkelstier i hele Hallingdal. Se filmen over eller gå til Rides.no for inspirasjon. God tur og lykke til!

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.