fbpx

Planter som kan høstes om våren

Her er det en liste over planter du kan finne i Nesbyen på våren, som kan bli med hjem til matbordet.

1. Løvetann

-Selvfølgelig! Først kommer løvetannen, et sikkert vårtegn, og kanskje det første man tenker på når det er snakk om spiselige vårplanter. De gule kronbladene og blader kan brukes i salater, og røttene som gjerne ble tørket, brent og brukt som kaffeerstatning under krigen, kan også brukes som gulrot; kokes og spises til middag. De grønne bladene kan i tillegg brukes som spinat i supper og gryter.

2. Bjørk

Nesbyen er kjent for sine flotte hengebjørk, men du kan høste fra fjellbjørka også! Nye blader er forfriskende i badevannet, men kan også kokes og nytes som kald leskedrikk med sukker. Det er sevjen som er mest populær. Man kan samle den søte sevjen fra bjørka å lage både saft, sirup og vin. Det er viktig at man leser seg opp på riktig måte å høste sevje på, for å unngå varige skader på bjørka.

3. Gauksyre

-eller Gjøksyre som det heter på bokmål. Vokser i skogene rundt Nesbyen sentrum og er et flott syn på våren. På grunn av oksalsyre er det ikke anbefalt å ha i seg store mengder, men den kan fint brukes til å være det syrlige innslaget i en salat, istedenfor eddik eller sitronsaft. De flotte hvite blomstene er også spiselige og kan brukes som pynt i salaten.

4. Granskudd

Granskudd er min favoritt å høste om våren i Nesbyen. En vandring langs gamle skogsveger gir fort en liten bøtte, uten at man føler man har ødelagt for noen eller noe, når grana ikke skal gro ut i vegen uansett. Granskudd er allsidig og kan brukes rett i middagen, i te, syltes, eller så kan du lage granskudd-sirup. Sirupen er nydelig på is om sommeren og viltmiddagen om høsten eller til ostefatet til hyttekosen!

5. BRENNESLE

Brennesle-skuddene er en fin erstatning for spinat, men bør plukkes ganske tidlig for at den ikke skal være for seig. Ubehandlet brennesle stikker, men ved koking og frysing mister den brenne-egenskapene sine. Det anbefales likevel at man alltid finkutter brenneslen for sikkerhetsskyld. Hvis du kjører den i blender til smoothie, trenger du ikke behandle den først.

Spennende kilder og oppskrifter

Fra krigen

Fra nyere tid

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.