fbpx
  • Foto: Lars Storheim

  • Nikolai måtte stå bom stille i 25 sekunder for at dette bildet skulle bli vellykket. Bildet er tatt
    med et kompaktkamera på stativ. På veg mot Unskanattan i Nesbyen.
    Foto: Lars Storheim

Slik tar du stjernebilder

For deg som liker å ta bilder, så er de mørke vintermånedene perfekt for å lære å fotografere nattehimmelen. Her gir vi noen enkle tips til hvordan du kommer i gang.

KAMERAINNSTILLINGER

Når du skal ta bilder i mørke er kameraets lukkertid avgjørende. Kameraet må kunne ta i mot lys i en lengre periode. De fleste kameraer, til og med mobiltelefoner, tillater opptil 30 sekunders lukkertid med kameraet i manuell modus (eller i automatisk natt-modus). I tillegg er det viktig at du hjelper kameraet å fokusere, siden det ofte er for mørkt til at kameraet klarer dette på egenhånd. Sett fokusområdet til “uendelig avstand” (ofte symbolisert ved fjell eller liggende 8-tall). Til slutt vil du ha åpen blender (så lavt blendertall som kameraet ditt tillater) og medium høy ISO-verdi (jo høyere tall jo lysere bilde, men samtidig mer “støy” i bildet).

STATIV

Neste punkt er å finne et stødig sted å plassere kameraet ditt. Det enkleste er å bruke et stativ, men det fungerer selvsagt å sette fra seg kameraet på et stødig underlag. Det viktigste er at kameraet står støtt, rolig og peker i riktig retning. Et lite triks er å benytte seg av selvutløseren for å unngå bevegelse i kameraet idet du trykker for å ta bildet.

SJEKK VÆRMELDINGEN

Av åpenbare grunner er det vanskelig å ta gode stjernebilder dersom skydekket er tett. Velg klare kvelder uten skyer.

UNNGÅ LYSFORURENSING

I og nær større byer kan det være vanskelig å få øye på stjernene på nattehimmelen, selv på klare netter. Årsaken er den store mengden kunstig lys rundt oss, som forstyrrer nattesynet vårt. Jo lenger vekk fra bebyggelse du drar – jo tydeligere blir stjernehimmelen over deg. På nettsiden www.lightpollutionmap.info kan du se nøyaktig hvor mye lysforurensning det er der du befinner deg.

UT Å PRØV

Så mye mer trenger du ikke å vite for å ta bilder av en vanlig stjernehimmel. Sannsynligvis vil du både forstå og lære mye de første gangene du prøver deg. Når du begynner å få kontroll kan du prøve å fange noen av de klassiske motivene på neste side.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.