fbpx
  • Foto: Lars Storheim

  • Nikolai måtte stå bom stille i 25 sekunder for at dette bildet skulle bli vellykket. Bildet er tatt
    med et kompaktkamera på stativ. På veg mot Unskanattan i Nesbyen.
    Foto: Lars Storheim

Slik tar du stjernebilder

For deg som liker å ta bilder, så er de mørke vintermånedene perfekt for å lære å fotografere nattehimmelen. Her gir vi noen enkle tips til hvordan du kommer i gang.

Kamerainnstillinger

Når du skal ta bilder i mørke er kameraets lukkertid avgjørende. Kameraet må kunne ta i mot lys i en lengre periode. De fleste kameraer, til og med mobiltelefoner, tillater opptil 30 sekunders lukkertid med kameraet i manuell modus (eller i automatisk natt-modus). I tillegg er det viktig at du hjelper kameraet å fokusere, siden det ofte er for mørkt til at kameraet klarer dette på egenhånd. Sett fokusområdet til “uendelig avstand” (ofte symbolisert ved fjell eller liggende 8-tall). Til slutt vil du ha åpen blender (så lavt blendertall som kameraet ditt tillater) og medium høy ISO-verdi (jo høyere tall jo lysere bilde, men samtidig mer “støy” i bildet).

Stativ

Neste punkt er å finne et stødig sted å plassere kameraet ditt. Det enkleste er å bruke et stativ, men det fungerer selvsagt å sette fra seg kameraet på et stødig underlag. Det viktigste er at kameraet står støtt, rolig og peker i riktig retning. Et lite triks er å benytte seg av selvutløseren for å unngå bevegelse i kameraet idet du trykker for å ta bildet.

Sjekk værmeldingen

Av åpenbare grunner er det vanskelig å ta gode stjernebilder dersom skydekket er tett. Velg klare kvelder uten skyer.

Unngå lysforurensing

I og nær større byer kan det være vanskelig å få øye på stjernene på nattehimmelen, selv på klare netter. Årsaken er den store mengden kunstig lys rundt oss, som forstyrrer nattesynet vårt. Jo lenger vekk fra bebyggelse du drar – jo tydeligere blir stjernehimmelen over deg. På nettsiden www.lightpollutionmap.info kan du se nøyaktig hvor mye lysforurensning det er der du befinner deg.

Kom deg ut og prøv

Så mye mer trenger du ikke å vite for å ta bilder av en vanlig stjernehimmel. Sannsynligvis vil du både forstå og lære mye de første gangene du prøver deg. Når du begynner å få kontroll kan du prøve å fange noen av de klassiske motivene på neste side.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.