fbpx
  • Foto: Nasjonalbiblioteket

  • Foto: Nasjonalbiblioteket

Digitale skatter

Fotosamlinger, digitale opplevelser og andre historiske ressurser fra Nesbyen.

Historisk bildearkiv

Utforsk mer enn 26.000 bilder fra Nes og Hallingdal i samlingen til Hallingdal Museum.

Hallingdal museums fotosamling omfatter alt fra gamle glassplater til nyere fargebilder. Bildene er scannet og digitalisert på dugnad av Nes Historielag fra 2006 til nå. Historielaget har gjort, og gjør, en formidabel innsats for Hallingdal Museum i arbeidet med alle bildene. Stor takk til dem! Takk til alle som har lånt ut bilder til arkivet. Takk til Nes Museumslag som har støttet prosjektet økonomisk.

Dagali museums fotosamling er fra 2019 lagt inn som en egen del av fotosamlingen. Dagali museumsforening arbeider her med foto fra /med tilknytning til Dagali.

Du kan søke på navn, sted, navngitte personer, årstall m.m. Vi håper at publikum kan gi tilbakemelding hvis dere finner feil i opplysningene, slik at fotoarkivet blir enda mer fullstendig.

Søk etter bilder i fotosamlingen til Hallingdal Museum og Dagali museum her:

GÅ TIL BILDEARKIVET

Hidden

Oppdag og oppsøk skjulte steder fra norsk folketro, sagn og eventyr, og finn ut hva som virkelig skjedde.

Hidden er en gratis app som bruker Norges kart for å vise deg skjulte historier i ditt nærområde. Trykk på kartmarkeringene for å få en smakebit av historien før du drar på eventyr. Den virkelige historien avsløres når du når stedet hvor hendelsen fant sted. Uansett om du planlegger en fjelltur, fisketur, bilferie eller noe annet, så kan denne appen berike opplevelsen din.

Hidden har samlet historiske fortellinger fra hele landet, inkludert myteomspunnede fjell, underjordiske skapninger, sjømonstre og flerhodede troll. Hidden gir deg tilgang til disse historiene i ulike kategorier:

  • Folketro og sagn
  • Lokalhistorier
  • Vikinghistorier
  • Krigshistorier
  • Landemerker
  • Kulturminner

Kulturminnene er hentet fra Riksantikvaren. Alle de andre historiene er samlet inn av Hidden og Nesbyen Historiske Opplevelseer, og nye historier kommer stadig inn i Hidden sin database. Nå blir alle disse historiene gjort tilgjengelig via moderne teknologi. Last ned appen nå og utforsk hva norsk folketro og sagn har å fortelle om stedene i nærheten av deg.

LAST NED APPEN FRA GOOGLE PLAY

LAST NED APPEN FRA APPLE STORE

Google Arts & Culture

En gratis App fra google laget for at du skal kunne oppleve berømte kunstverk og historie fra hele verden, også Nesbyen!

Google Arts & Culture beskriver seg som et et ideelt initiativ, og de jobber med kulturinstitusjoner og kunstnere rundt om i verden for å bevare og bringe verdens kunst og kultur online slik at den er tilgjengelig for alle, hvor som helst.

Google Arts & Culture gir deg skatter, historier og kunnskap fra over 2000 kulturinstitusjoner fra 80 land. Fra suffragettene som kjempet for kvinners rettigheter, til scenekunst ved Paris Opera, til NASAs arkiv med fantastiske bilder, oppdag historier om vår kulturarv. Det er døren din til å utforske kunsten, historien, menneskene og underverkene i vår verden.

Med denne appen kan du blant annet gå på digitale utstillinger verden over, utforske kunstneres malestrøk ved å zoome inn på HD-bilder, lage ditt eget galleri med favoritter, eller se på bildene i virkelig størrelse med VR på telefonen din. Denne appen har også spill, kurerte omvisninger, 360 °videoer, kunstprojektor, morsomme kunst-selfie-filter, og mye, mye mer!

Du kan utforske Google Arts & Culture på PC

Men hvis du vil leke med AR og digitale utstillinger anbefaler vi å bruke smarttelefon:

LAST NED FRA GOOGLE PLAY

LAST NED FRA APPLE STORE

Hva med å starte med Hallingdal Museum sin samling eller ta en liten titt på våre favorittbilder på appen? Kanskje du vil se hvor lite maleriet til Hans Gude, En Mølledam, faktisk er der det henger, innrammet på Nasjonalmuseet i Oslo.

Nettbiblioteket

Nasjonalbiblioteket har digitalisert 500 000 bøker utgitt til og med år 2000 og gjort de tilgjengelig på nb.no

Nå er det lettere enn noen gang å få lest gamle bøker!

Tilgjengelig hjemmefra
Gå inn på www.nb.no. I søkefeltet kan du søke opp det du måtte ønske: Tittel, forfatter eller emne.

Tilgjengelig på folkebibliotekene
Noen av treffene er merket med en hand oppe i høyre hjørne. Disse kan du kun lese på PC i biblioteket – på bestilling. Send en henvendelse til ditt lokale bibliotek, så sender de en bestilling til Nasjonalbiblioteket og du kan lese på biblioteket.

Vi gjør oppmerksom på at det er en del nyere bestselgere som er unntatt avtaler og som ikke kan leses på Bokhylla.

Det er ikke tilrettelagt for nedlastning eller utskrift av utgivelser før den opphavsrettslige vernetiden har utløpt, det vil si 70 år etter opphavsmannens dødsår. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet må leses på nettet, eldre bøker kan lastes ned.

Takk, Nasjonalbiblioteket!

GÅ TIL NETTBIBLIOTEKET

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.