fbpx
  • Foto: Nasjonalbiblioteket

  • Foto: Nasjonalbiblioteket

Digitale Historiske Opplevelser

og ressurser fra Nesbyen

Hidden

En gratis mobil app

Ta med deg Hidden på tur rundt i Nesbyen og oppsøk skjulte steder fra norsk folketro, sagn og eventyr, og finn ut hva som virkelig skjedde.

I Hidden benytter kart over Norge for å se hvor de skjulte historiene befinner seg. Når man trykker på markeringene på kartet får opp noe informasjon om historien før man drar på tur., men det er først når man kommer frem til stedet der historien fant sted at man får se hele historien.

Enten du planlegger en fjelltur, fisketur, bilferie eller en annen tur, er sannsynligheten stor for at du får glede av Hidden-appen på din ferd.

Historiske begivenheter, kulturminner, eldgamle sagn og fortellinger fra hele landet er blitt samlet inn digitalt, inkludert de villeste historier om myteomspunne fjell, underjordiske vesener, sjøormer og troll med opptil flere hoder.

Hidden har ulike kategorier av historier, merket med et symbol for de ulike typene:

  • Folketro og sagn
  • Lokalhistorier
  • Vikinghistorier
  • Krigshistorier
  • Landemerker
  • Kulturminner

Kulturminner er hentet fra Riksantikvaren. Alle de andre historiene er samlet inn av Hidden og Nesbyen Historiske Opplevelseer, og nye historier kommer stadig inn i Hidden sin database. Nå blir alle disse historiene gjort tilgjengelig via moderne teknologi.

Last ned appen og utforsk hva norsk folketro og sagn forteller at har skjedd i nærheten av der du befinner deg.

LAST NED APPEN FRA GOOGLE PLAY

LAST NED APPEN FRA APPLE STORE

Digitalt bildearkiv

Fra Hallingdal Museum

Hallingdal museums fotosamling inneholder ca. 26 000 bilder fra Nes og Hallingdal. Bildene omfatter alt fra gamle glassplater til nyere fargebilder. Bildene er scannet og digitalisert av Nes Historielag fra 2006 til nå. Historielaget har gjort, og gjør, en formidabel innsats for Hallingdal Museum i arbeidet med alle bildene. Stor takk til dem! Takk til alle som har lånt ut bilder til arkivet. Takk til Nes Museumslag som har støttet prosjektet økonomisk.

Dagali museums fotosamling er fra 2019 lagt inn som en egen del av fotosamlingen. Dagali museumsforening arbeider her med foto fra /med tilknytning til Dagali.

Du kan søke på navn, sted, navngitte personer, årstall m.m. Vi håper at publikum kan gi tilbakemelding hvis dere finner feil i opplysningene, slik at fotoarkivet blir enda mer fullstendig.

Søk etter bilder i fotosamlingen til Hallingdal Museum og Dagali museum her:

GÅ TIL BILDEARKIVET

Nettbiblioteket

Nå er det lettere enn noen gang å få lest gamle bøker! Nasjonalbiblioteket har digitalisert 500 000 bøker utgitt til og med år 2000 og gjort det tilgjengelig på nb.no

Tilgjengelig hjemmefra
Gå inn på www.nb.no. I søkefeltet kan du søke opp det du måtte ønske: Tittel, forfatter eller emne.

Tilgjengelig på folkebibliotekene
Noen av treffene er merket med en hand oppe i høyre hjørne. Disse kan du kun lese på PC i biblioteket – på bestilling. Send en henvendelse til ditt lokale bibliotek, så sender de en bestilling til Nasjonalbiblioteket og du kan lese på biblioteket.

Vi gjør oppmerksom på at det er en del nyere bestselgere som er unntatt avtaler og som ikke kan leses på Bokhylla.

Det er ikke tilrettelagt for nedlastning eller utskrift av utgivelser før den opphavsrettslige vernetiden har utløpt, det vil si 70 år etter opphavsmannens dødsår. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet må leses på nettet, eldre bøker kan lastes ned.

Takk, Nasjonalbiblioteket!

GÅ TIL NETTBIBLIOTEKET

Google Arts & Culture

En gratis App fra google laget for at du skal kunne oppleve berømte kunstverk og historie fra hele verden, også Nesbyen!

Google Arts & Culture beskriver seg som et et ideelt initiativ, og de jobber med kulturinstitusjoner og kunstnere rundt om i verden for å bevare og bringe verdens kunst og kultur online slik at den er tilgjengelig for alle, hvor som helst.

Google Arts & Culture gir deg skatter, historier og kunnskap fra over 2000 kulturinstitusjoner fra 80 land. Fra suffragettene som kjempet for kvinners rettigheter, til scenekunst ved Paris Opera, til NASAs arkiv med fantastiske bilder, oppdag historier om vår kulturarv. Det er døren din til å utforske kunsten, historien, menneskene og underverkene i vår verden.

Med denne appen kan du blant annet gå på digitale utstillinger verden over, utforske kunstneres malestrøk ved å zoome inn på HD-bilder, lage ditt eget galleri med favoritter, eller se på bildene i virkelig størrelse med VR på telefonen din. Denne appen har også spill, kurerte omvisninger, 360 °videoer, kunstprojektor, morsomme kunst-selfie-filter, og mye, mye mer!

Du kan utforske Google Arts & Culture på PC

Men hvis du vil leke med AR og digitale utstillinger anbefaler vi å bruke smarttelefon:

LAST NED FRA GOOGLE PLAY

LAST NED FRA APPLE STORE

Hva med å starte med Hallingdal Museum sin samling eller ta en liten titt på våre favorittbilder på appen? Kanskje du vil se hvor lite maleriet til Hans Gude, En Mølledam, faktisk er der det henger, innrammet på Nasjonalmuseet i Oslo.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.