fbpx

Meteorittparken Gardnos

Utforsk et ekte meteorittkrater! Guidede turer hver time. Skattejakt, lekepark og quiz for barna.

Det finnes rundt 200 bekreftede meteorittkratere på jorden og ett av dem ligger i Nesbyen! Utforsk restene etter det gigantiske meteorittnedslaget som fant sted for over 500 millioner år siden. Våre guidede turer er tilpasset små og store og varer ca. èn time.

Åpningstider 2023

Hver dag kl. 10 – 18  (kiosk kl. 11 – 17)
Sommersesongen varer fra 24. juni – 13. august

Guidede turer starter hver hele time eller ved behov.

Priser 2023

Voksne: kr 200
Barn: kr 100
Familie: kr 450

  • Krittavle der DR. G skriver; "Visste du at Gardnoskrateret er unikt og av stor geologisk verdi i verdenssammenheng?"

Om Gardnoskrateret

Et gigantisk smell!

Vi befinner oss på jordkloden i den kambriske perioden for ca. 546 millioner år siden. Planeten vår er øde og består av ørken og vann. Samtidig som evolusjonen sniker seg frem i form av små organismer, suser en meteoritt gjennom universet i høy hastighet. Den er på vei mot jorden, nærmere bestemt Gardnos i Hallingdal.

Med en diameter på 300 meter og en fart som måler 72 000 km/t, treffer meteoritten jordoverflaten med et enormt smell. De store krefter danner et krater på 5 kilometer i diameter. Bergmasser blir pulverisert, det oppstår gigantiske tsunamier og ringvirkningene av sammenstøtet strekker seg langt nedover det europeiske kontinentet.

Å høre historien bak krateret, samt interessante fakta om verdensrommet og geologien i området, er spennende for både voksne og barn. Meteorittparken Gardnos minner oss om vår plassering i universet – svevende blant stjerner, planter og måner. Vi er del av noe som er så ufattelig mye større enn oss selv; både i tid og rom.

I resepsjonsbygget finnes du kiosk, souvenirbutikk, utstillinger og toaletter. Hunder er velkommen i parken.

Gardnoskrateret er et av verdens lettest tilgjengelige meteorittkratere.

Det faller mellom 500-5000 tonn meteorittisk materiale ned på Jorden hver dag.

70% av jordoverflaten er dekket av vann.

Jorden regnes å være 4,5-5 milliarder år.

Verdens største meteorittkrater finner vi i Sør-Afrika. Det er 2023 millioner år gammelt og har en diameter på 300 km.

Jordens diameter er 12 742 km, mens solen har en diameter på 1392 000 km.

Laveste temperatur målt på jorden er -89,2 (Antarktis) Høyeste er 58 (Libya).

99% av alle livsformer som har eksistert på jorden er utryddet.

Solsystemet

Det kan være vanskelig å skjønne hvor liten jordkloden egentlig er. For å illustrere størrelsen har vi erstattet de åtte planetene i solsystemet med ting vi kjenner fra hverdagen vår. Vi fikk ikke plass til Sola, som er hele 330.000 ganger større enn Jorden. Den utgjør ca. 99,86% av massen i vårt solsystem og er med andre ord gigantisk.

Jupiter er den største planeten, og det tredje mest lyssterke objektet på stjernehimmelen etter Månen og Venus. Hvis man utelukker solen vil det ta 48 millioner år å kjøre til nærmeste stjerne fra jorden, forutsatt at kjøretøyet holder en konstant hastighet på 96 km/t.

Ellers er Neptun den ytterste planeten i vårt solsystem og den eneste som er umulig å se fra jorden med det blotte øye. Dette er en stor og kald planet som bruker hele 165 år rundt solen.

Vårt solsystemet består av 8 planeter. Kan du gjette hvorfor det er vist 9 planeter i bildet? Svaret finner du i Meteroittparken!

I meteorittfart

F-14 Tomcat holder en toppfart på 2.485 km/t, og det er et av de raskeste flyene vi har på jorden. Med dette jagerflyet vil en flyreise fra Oslo til New York ta bortimot 3 timer. Da Gardnosmeteoritten traff jorden hadde den en hastighet på 72.000 km/t. Med andre ord ville passasjerene om bord på en meteoritt ha rukket å krysse Atlanteren 30 ganger før F-14 har landet på JFK.

www.meteorittparken.no  / +47 32 07 01 70 / info@nesbyen.no / Meteorittparken Gardnos, 3540 Nesbyen /

Sponsorer og samarbeidspartnere

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.