fbpx
  • Foto: Lars Storheim

Nes stavkirke i 3D

Stavkirka i Nesbyen fra 1200-tallet ble revet i 1864, fordi den var for liten og i dårlig forfatning. Nå er den gjenoppbygd, men denne gangen i digital versjon.

For å oppleve den digitale kirken, ta turen til stavkirketomta i Gamle Nes, åpne Snapchat på smarttelefonen din og scan QR-koden du finner ved inngangen.

Her kan du se modellen i 3D på PC

I denne 3D-modellen har du muligheten til å utforske både eksteriøret og interiøret av stavkirken i et digitalt miljø. Selv om kirken kanskje ikke er møblert ennå, er størrelsesforholdet i forhold til dagens bygninger og gjennomsnittlig menneskelige proporsjoner korrekt gjengitt.

Se stavkirka via Snapchat

Via denne linken eller QR-koden har du nå mulighet til å se en AR-versjon (Artifical Reality) av Stavkirka i din egen stue via Snapchat. Filteret ble først publisert 22. mai og vil bli oppdatert jevnlig.

For å lese en Snapchat QR-kode, åpne Snapchat-kameraet på telefonen og rett det mot koden.

Hvordan vet vi hvordan stavkirken så ut?

Nesbyens gamle stavkirke, som ble revet i 1864, er bedre dokumentert enn mange andre stavkirker som led samme skjebne. Den ble målt opp av Hans Gude i 1850 og Georg Bull i 1855, og disse oppmålingene gir oss en god forståelse av stavkirkens utseende. Opprinnelig var stavkirken en langkirke som senere fikk tilføyd en apsis i koret. På andre halvdel av 1700-tallet ble den utvidet med laftede korsarmer, våpenhus i vest og sakristi i øst.

I 1965 ble det gjennomført en arkeologisk utgravning av stavkirketomta, som avdekket viktige opplysninger om kirken. Funnet av brannskadede grunnmurer i et brannlag som dekket store deler av tuften, indikerer at det har vært minst én tidligere kirke på stedet. Det er også funnet graver som tydelig er eldre enn den nedbrente trekirken fra 1864. Imidlertid er det ingen sikre spor etter en enda eldre kirke. Den nedbrente trekirken antas å ha vært omtrent 8,8 meter lang.

Bygningsdeler og dekorerte detaljer fra den gamle stavkirken er bevart og utstilt på flere steder, inkludert Kulturhistorisk museum og Hallingdal Museum. Altertavlen og døpefonten fra stavkirken ble overført til den nye kirken. Selv om altertavlen senere ble erstattet av en ny, finnes fortsatt bildet av korsfestelsen i dagens kirke. Døpefontens kum, laget av kleberstein, er fremdeles i bruk og har fått en ny sokkel.

På den gamle kirkegården står et menighetshus som dessverre virker å være i relativt dårlig stand, og det finnes fortsatt enkelte gravminner på stedet.

Les mer om Stavkirken her: https://www.nb.no/items/d315a1a1a2f32971422131faca7fb0e7?page=113

Stavkirka i kunsten

Stavkirken er også godt dokumentert gjennom malerier fra 1840-årene, takket være kunstnermiljøet som ble skapt av Hans Gude og hans familie i Nesbyen på den tiden. Skriftlige kilder bekrefter at både Joachim Frich og Adolph Tidemand stod skulder ved skulder og laget hver sin akvarell av Nes stavkirke den 14. juli 1848. Det spekuleres også i om Gude malte et udatert bilde av stavkirken samtidig med de to andre maleriene.

Joachim Frich valgte å fokusere på den middelalderske delen av kirken for å vise hvordan den så ut. Denne delen har blitt gjenopplivet i den digitale modellen. Det eneste som ikke er helt i middelaldersk stil på Frichs bilde er vinduene, som ble tilføyd senere. Tidemand malte en noe skjev og skakk kirke, og han inkluderte alle detaljer slik kirken så ut i 1848. Det siste bildet ble laget av den tyske kunstneren Osterwald, og det viser en noe forfallen kirke som er blitt reparert her og der. Dette er ikke overraskende, da disse kirkene tidligere var i privat eie, og det antas at stavkirken vår tilhørte den gamle «Nesby gård» som sannsynligvis lå i nærheten.

Om prosessen

Halvor André Bråthen, en lokal ekspert innen digitale programmer, har vært en verdifull ressursperson i prosjektet med å bygge den digitale versjonen av Nesbyens gamle stavkirke. Med sin lidenskap for lokalhistorie og ferdigheter innen digitale verktøy, har Bråthen bidratt til å gjenopplive stavkirken på en imponerende måte.

Stavkirken har blitt nøye gjenskapt i 3D ved hjelp av arkitektprogrammet Archicad, basert på de opprinnelige tegningene av Georg Bull og Christie. Målet har vært å skape en så nøyaktig og autentisk digital modell som mulig, som gir en realistisk opplevelse av stavkirkens historiske skjønnhet.

Selv om drømmen til prosjektleder Anna om å holde en digital gudstjeneste i den virtuelle stavkirken kanskje ikke er blitt realisert ennå, kan folk allerede glede seg over å utforske den digitale modellen på stavkirketomta gjennom Snapchat eller hjemme i et augmented reality-miljø. For de som ønsker å se modellen i mer detalj, vil det være mulig ved hjelp av et enklere 3D-program som er tilgjengelig under artikkelen.

Halvor André Bråthens engasjement og bidrag til prosjektet har gitt lokalsamfunnet en spennende mulighet til å oppleve og dele sin kulturarv på nye måter. Ved å kombinere teknologi med sin kjærlighet for stedet og historien, har Bråthen gjort det mulig for Nesbyens gamle stavkirke å leve videre, ikke bare som et fysisk minne, men også som en digital opplevelse som kan glede, lære og inspirere både besøkende og innbyggere i Nesbyen i mange år fremover.

Bilder fra «byggeprosessen» av stavkirken!

Det er utrolig å se hvordan stavkirken blir bygget digitalt på samme måte som den virkelige versjonen. Først legger man grunnmuren og skjelettet, akkurat som man ville gjort i virkeligheten.

Bildene viser hvordan detaljene gradvis blir lagt til, og hvordan stavkirkens autentiske form og unike arkitektur tar form i den digitale verdenen.

Bli med på dugnad og skap noe unikt i vår digitale stavkirke!

Vi vil gjerne samle Nesbyens fellesskap og historie i den digitale stavkirken, og din deltakelse er avgjørende for å oppnå dette. Har du digitale objekter eller bilder som kan bidra til å utsmykke den digitale stavkirken vår? Kanskje du er en Nesning eller en hytteeier med en spesiell tilknytning til den historiske stavkirken, eller kanskje du har noen deler av den gamle stavkirken som ligger og samler støv på loftet ditt. Vi ønsker å høre fra deg!

Har du lyst til å lage en detaljert digital modell av en av et av dyrehodene? Eller er du flink til å skape realistiske teksturer og dekorasjoner? Vi vil gjerne inkludere autentiske detaljer som gjenspeiler stavkirkens sjarm. Dine bidrag vil bidra til å gjøre den digitale stavkirken enda mer imponerende og levende.

Vi oppfordrer også de som har fysiske deler av den gamle stavkirken til å dele gode bilder av dem. Kanskje du har et vakkert panel, en dekorativ tømmerdetalj eller et spesielt element som kan bidra til å fullføre den digitale stavkirkens puslespill. Ved å dele bildene dine, hjelper du oss med å gjenskape disse unike elementene digitalt og bringe stavkirkens historie til live på nytt.

Send oss dine digitale objekter og bilder, eller ta kontakt for mer informasjon om hvordan du kan bidra til utsmykningen av vår digitale stavkirke. Alle bidrag til stavkirken vil selvfølgelig bli kreditert. Sammen kan vi skape noe virkelig spesielt og bevare vår kulturarv for kommende generasjoner!

Send epost til info@nesbyen.no

Takk til:

 

For å lære mer om historiene i dette området anbefaler vi ett av de følgende alterntivene når du besøker Gamle Nes.

Audioguide Gamle Nes (gratis)

Bruk din egen mobiltelefon for å spille av lydhistorier om de ulike bygningene du finner i Gamle Nes. Trykk her for å starte Audioguiden.

Omvisning i Gamle Nes

For grupper tilbys organiserte turer gjennom Gamle Nes med lokal guide. Her får dere servert spennende historier og skildringer av hvordan livet var for de som levde her. Turen tar ca. 1 time. Ta kontakt med info@nesbyen.no.

Gamle Nes omfatter i hovedsak bebyggelsen i Nesbyen fra før 1900 og utgjør den vestre delen av Nesbyen Sentrum. Her finner du den eldste bebyggelsen på Nes-flata i et unikt landsbymiljø  med kulturlandskapet rundt, der den gamle teigblandingen fremdeles er synlig.

I Gamle Nes finner du også utendørsgalleriet Kunstlandskap Nesbyen og Hallingdal Museum.

Nesbyen var tidligere administrasjonssentrum og bosted for embetsmenn i Hallingdal. Her finnes en rekke staselige bygninger som viser en helt annen kultur enn den som kommer til uttrykk i de mer beskjedne hallingstuene, som også finnes i samme område. Her kan man se Hallingdals første fortau, eller «trottoir» som de kalte det den gangen. Her bodde prest, sorenskriver og lensmann, og her kom også Hallingdals første butikk. Geografisk strekker området seg fra Hallingdal Museum, langs rukkedalselva til Hallingdalselva og Alfarvegen i sentrum av Nesbyen. Gamle Nes består også av enkeltstående gammel bebyggelse utenfor dette området, for eksempel; Kirken, Hagaled, Stasjonsbygningen og Mortensløkka fengsel.

Dykk dypere ned i historien

For deg som vil finne ut mer om gamlebyen i Hallingdal anbefales:

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.