Hvordan vet vi hvordan stavkirken så ut?
Nesbyens gamle stavkirke, som ble revet i 1864, er bedre dokumentert enn mange andre stavkirker som led samme skjebne. Den ble målt opp av Hans Gude i 1850 og Georg Bull i 1855, og disse oppmålingene gir oss en god forståelse av stavkirkens utseende. Opprinnelig var stavkirken en langkirke som senere fikk tilføyd en apsis i koret. På andre halvdel av 1700-tallet ble den utvidet med laftede korsarmer, våpenhus i vest og sakristi i øst.
I 1965 ble det gjennomført en arkeologisk utgravning av stavkirketomta, som avdekket viktige opplysninger om kirken. Funnet av brannskadede grunnmurer i et brannlag som dekket store deler av tuften, indikerer at det har vært minst én tidligere kirke på stedet. Det er også funnet graver som tydelig er eldre enn den nedbrente trekirken fra 1864. Imidlertid er det ingen sikre spor etter en enda eldre kirke. Den nedbrente trekirken antas å ha vært omtrent 8,8 meter lang.
Bygningsdeler og dekorerte detaljer fra den gamle stavkirken er bevart og utstilt på flere steder, inkludert Kulturhistorisk museum og Hallingdal Museum. Altertavlen og døpefonten fra stavkirken ble overført til den nye kirken. Selv om altertavlen senere ble erstattet av en ny, finnes fortsatt bildet av korsfestelsen i dagens kirke. Døpefontens kum, laget av kleberstein, er fremdeles i bruk og har fått en ny sokkel.
På den gamle kirkegården står et menighetshus som dessverre virker å være i relativt dårlig stand, og det finnes fortsatt enkelte gravminner på stedet.
Les mer om Stavkirken her: https://www.nb.no/items/d315a1a1a2f32971422131faca7fb0e7?page=113