• SYKLING I NESBYEN

    Stisykling i Nesbyen
  • SYKLING I NESBYEN

Nesbyen rangeres av mange som en av Norges beste destinasjoner for terrengsykling.

Spesielt blant de med sans for utfordrende stisykling kjenner til Nesbyen. En god oversikt over sykkelstiene i Nesbyen finner du på nettsiden Trailguide.net eller i det interaktive kartet lengre nede på siden. Husk å velge sti etter evne og forhold – all sykling foregår på eget ansvar. Det meste av den bratte utforsyklingen foregår i østsiden mellom Trytetjern og Nesbyen sentrum, men det sykles også i de andre dalsiden og på fjellet. Lengre nede på siden foreslår vi fire familievennlige sykkelturer.

Shuttling

De fleste stiene i Nesbyen byr på 4 – 700 høydemeter med sykling. Trailhead tilbyr shuttling – hvor både du og sykkelen blir kjørt til toppen. Når du kommer til bunnen av stien står bilen og venter. Du får en pust i bakken mens du transporteres til topps igjen. Hvor mange turer klarer du i løpet av en dag? Grunnpris 400,- per person (6 timer).

Guiding

Gutta i Trailhead Nesbyen kjenner de lokale stiene inn og ut. De tar deg gjerne med på tur og viser deg alt fra de mest kjørte – til minst kjørte stiene. Og de beste kombinasjonene. Både nede i dalen, på fjellet eller i andre områder. Når vi guider er shuttling inkludert! Grunnpris guiding er 950,- kr per person (rabatt ved større grupper).

Sykkelutleie

Intersport Nesbyen tilbyr utleie av solide enduro stisykler som passer ypperlig til stiene i Nesbyen og Hallingdal.

Stivettreglene

Det å ha flotte stier å sykle på er ikke en rettighet, men et privilegium. Tenk over hvordan du kan ta vare på stiene du ferdes langs, slik at stiene kan være til glede for alle, år etter år. Husk også at du deler stiene med ikke-syklister.

NOTS (Norsk Organisasjon for Terrengsykling ) har laget stivettreglene.

Norges flotteste sykkelopplevelse

Nå kan du være med på å realisere den spektakulære stien mellom Nesfjella (Syningen) og Nesbyen sentrum.

Utvikling av «Terrengsykkeldestinasjonen Nesbyen»

For å tåle stadig flere syklister i terrenget vårt, må Nesbyen gjøre en omfattende jobb med stiene. Les om planene her.

  • Den Ravinde. Foto Lars Storheim

  • Den Ravinde. Foto Lars Storheim

Sykkelstier i Nesbyen

NB! Kartet ovenfor viser utvalgte sykkelstier i Nesbyen. Ønsker du å se flere stier i og utenfor Nesbyen, gå til Trailguide.net.

Enkle sykkelturer på grus

Disse turene kan du sykle med en vanlig terrengsykkel og de kan sykles av barn. Turene går stort sett på grusveier og sykkelstier. Les turbeskrivelsene for detaljer.

TryteTrøkket ved Trytetjern er enkel 1,5 km sykkelsløyfe som passer for alle syklister – med alle type sykler.

Nesfjellet rundt er en rundtur på 13 km med utgangspunkt i Nesfjellet Golf. Følg grusveier og enkle sykkelstier.

På grusveier kan du sykle rundt den store innsjøen Strøen i Nes Østmark. Vær obs på at sykkelen må bæres 1 km gjennom skogen.

Med utgangspunkt i Trytetjern øst for Nesbyen kan du sykle på grusveier rundt Rudsåsen. Omtrent 1 km går på sti hvor du får testet teknikken.

Ideelt sykkelterreng

Det er flere ting som gjør Nesbyen spesielt gunstig for stisykling. Det varme og tørre klimaet på sommeren gjør at stiene stort sett er tørre og fine. I solsidene over sentrum er stiene ofte bar like etter påske, mens man fortsatt kan gå på langrenn på høyfjellet 15 minutter unna med bil.

Terrenget er en annen faktor som er på vår side. Innen Nes kommune kan du velge å sykle bratte stier rett ned østsiden over sentrum, eller du kan ta sikte på en de mer moderate stiene som du finner både i østsiden, ovenfor Hallingdal Museum og i Nes Sørmark. På høyfjellet har du et svært nettverk av stier å velge mellom som slynger seg slakt innover fjellet, med innslag av brattere tekniske partier, og muligheter for å bestige topper underveis.

Flere sykkelkonkurranser avholdes jevnlig i Nesbyen, deriblant Norgescupen (80/20) i endurosykling og NM i utforsykling.

Film fra Trail Camp Nesbyen

Hvert år i april samles et hundretalls ivrige stisyklister i Nesbyen for å sparke i gang sykkelsesongen med shuttling i østsida over Nesbyen. Se film fra festivalen i 2019.

Krevende sykkelruter

  • I østsiden over Nesbyen finnes et dusin bratte sykkelstier som er viden kjent i terrengsykkelmiljøet. Fulldempet sykkel er å foretrekke – og god beskyttelse er et must. Les om turene i det interaktive sykkelkartet eller sjekk ut www.Trailguide.net. Du kan sykle til toppen eller bestille shuttling.
  • Det finnes flere flotte sykkelturer på høyfjellet i Nesbyen. Turene «The Classic» i Nes Sørmark, «Dyna» i Nes Nordmark og «Vardefjell» i Nes Østmark er populære turer. Alle turen er teknisk krevende og de fleste vil foretrekke fulldempet sykkel. Les om de enkelte turene i det interaktive kartet nedenfor eller sjekk ut www.Trailguide.net.
© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.