• SYKLING I NESBYEN

    Stisykling i Nesbyen
  • SYKLING I NESBYEN

Sykling i Nesbyen

Bratte utfordringer for de erfarne, snille høyfjellsturer for familien

De fleste syklister med sans for utfordrende stier kjenner godt til Østsida i Nesbyen, som har vært arena for både Norgesmesterskap i utfor og Norgescup i endurosykling. I 2019 sto stien Den Ravinde ferdig, og den ble raskt omtalt som en av landets råeste flytstier av magasinet Terrengsykkel. I samme område finnes et dusin raske barnålsstier i ulike vanskelighetsgrader.

Men Nesbyen har også snillere alternativer. Trytetrøkket er en morsom nybegynnersti rett ved den populære badeplassen Trytetjern og er en flott introduksjon til terrengsykling.

På fjellet finner du lange familievennlige rundturer på tilrettelagte sykkelstier – med spektakulær utsikt. Stisyklister med litt mer erfaring kan forsyne seg av milevis med naturlige stier på høyfjellet. Stadig nye stier er under planlegging og Nesbyen har store ambisjoner som terrengsykkeldestinasjon.

Trailhead Nesbyen tilbyr turer med sertifiserte sykkelguider og shuttling – for at du skal få maksimalt ut av sykkeldagen i Nesbyen. En god oversikt over sykkelstiene i Nesbyen finner du på nettsiden Trailguide.net. Husk å velge sti etter evne og forhold – all sykling foregår på eget ansvar.

Snarveier

Shuttling

De fleste stiene i Nesbyen byr på 4 – 700 høydemeter med sykling. Trailhead tilbyr shuttling – hvor både du og sykkelen blir kjørt til toppen. Når du kommer til bunnen av stien står bilen og venter. Du får en pust i bakken mens du transporteres til topps igjen. Hvor mange turer klarer du i løpet av en dag? Grunnpris 400,- per person (6 timer).

Guiding

Gutta i Trailhead Nesbyen kjenner de lokale stiene inn og ut. De tar deg gjerne med på tur og viser deg alt fra de mest kjørte – til minst kjørte stiene. Og de beste kombinasjonene. Både nede i dalen, på fjellet eller i andre områder. Når vi guider er shuttling inkludert! Grunnpris guiding er 950,- kr per person (rabatt ved større grupper).

Stivettreglene

Det å ha flotte stier å sykle på er ikke en rettighet, men et privilegium. Tenk over hvordan du kan ta vare på stiene du ferdes langs, slik at stiene kan være til glede for alle, år etter år. Husk også at du deler stiene med ikke-syklister.

NOTS (Norsk Organisasjon for Terrengsykling ) har laget stivettreglene.

Norges flotteste sykkelopplevelse

Nå kan du være med på å realisere den spektakulære stien mellom Nesfjella (Syningen) og Nesbyen sentrum.

Utvikling av «Terrengsykkeldestinasjonen Nesbyen»

For å tåle stadig flere syklister i terrenget vårt, må Nesbyen gjøre en omfattende jobb med stiene. Les om planene her.

  • Høyfjellssykling. Foto Lars Storheim

  • Høyfjellssykling. Foto Lars Storheim

Sykkelstier i Nesbyen

NB! Kartet ovenfor viser utvalgte sykkelstier i Nesbyen. Ønsker du å se flere stier i og utenfor Nesbyen, gå til Trailguide.net.

Enkle sykkelturer på grus

Disse turene kan du sykle med en vanlig terrengsykkel og de kan sykles av barn. Turene går stort sett på grusveier og sykkelstier. Les turbeskrivelsene for detaljer.

Trytetrøkket ved Trytetjern

Den enkleste av alle sykkelstiene i Nesbyen. Allikevel morsom, den den snirkler seg gjennom furuskogen i en 1,5 km sykkelsløyfe. Passer for alle syklister – med alle type sykler. Grønn gradering (enkel).

Storetopprunden

En morsom terrengsykkel-rundtur med start og slutt i Nesbyen sentrum. Tør du legge sykkelen opp i de doserte svingene eller tviholder du på bremsene? Ta gjerne en testtur i Trytetrøkket først dersom du er usikker på egne ferdigheter. Blå gradering (middels krevende).

Nesfjellet rundt

En rundtur på 13 km med utgangspunkt i Nesfjellet Golf. Følg grusveier og enkle sykkelstier.

Rudsåsen rundt

Med utgangspunkt i Trytetjern øst for Nesbyen kan du sykle på grusveier rundt Rudsåsen. Omtrent 1 km går på sti hvor du får testet teknikken.

Strøen rundt

På grusveier kan du sykle rundt den store innsjøen Strøen i Nes Østmark. Vær obs på at sykkelen må bæres 1 km gjennom skogen.

Krevende sykkelruter

  • I østsiden over Nesbyen finnes et dusin bratte sykkelstier som er viden kjent i terrengsykkelmiljøet. Fulldempet sykkel er å foretrekke – og god beskyttelse er et must. Den maskinbygde stien «Den Ravinde» må prøves! Du kan sykle til toppen eller bestille shuttling.
  • Det finnes flere flotte sykkelturer på høyfjellet i Nesbyen. Turene «The Classic» i Nes Sørmark, «Dyna» i Nes Nordmark og «Vardefjell» i Nes Østmark er populære turer. Alle turene setter store krav til teknikken dersom målet å sykle absolutt hele veien. Fatbike eller en lett fulldempet sykkel passer godt på fjellturene. Les om de enkelte turene i det interaktive kartet nedenfor eller sjekk ut www.Trailguide.net.

Den Ravinde

The Classic i Nes Sørmark

Påskestien

  • Den Ravinde. Foto Lars Storheim

  • Ren Ravinde. Foto Lars Storheim

En av Norges beste flytstier

Stien “Den Ravinde” (betyr «Den kjappe» på lokal Halling-dialekt) byr på doserte svinger, hopp, kuler og herlig flyt gjennom furuskogen øst for Nesbyen sentrum.

«Er dette Norges råeste sti» spurte magasinet Terrengsykkel etter å ha syklet Den Ravinde rett etter åpningen i 2019. Underlag av hardpakket grus tåler både kraftig nedbør og stor trafikk. Man kan sykle utenom alle hopp og krevende elementer, slik at stien kan sykles av de fleste med noe terrengsykkelerfaring. Samtidig har stien utfordringer nok for de erfarne og plenty med muligheter for luft under hjula.

Stien er selvsagt helt gratis å bruke, og starter 400 høydemeter over dalbunnen ved “Utsikten”. Fra Nesbyen sentrum sykler (30 – 50 min) eller kjører du (10 min) opp til Trytetjern, deretter et par hundre meter på grusveg ut til utsiktspunktet hvor de fleste sykkelstiene i “Østsida” starter. Se sykkelkartet www.trailguide.net for navigasjon og info om alle stiene i området.

Trailhead Nesbyen tilbyr både guiding og shuttling for deg som vil ha maksimalt ut av sykkeldagen. Bestilles på Visitnesbyen.no eller Trailheadnesbyen.no.

“Den Ravinde” ble bygget i flere etapper fra 2016 til 2019, og har mottatt spillemidler og støtte fra Nesbyen Kommune og Tråkk n Roll.

Gradering: Rød (over Midtlivegen) og blå (nedenfor Midtlivegen). Svarte elementer (valgfrie). Dersom du kun ønsker å sykle nedre del med blå gradering, følg Vassfarvegen til den møter Midtlivegen. Følg deretter Midtlivegen til Den Ravinde krysser vegen i åpent hogstfelt.

Pumptracks

En pumptrack er en bane med kuler, hopp og doseringer. Det finnes to slike baner i Nesbyen.

Formålet med en pumptrack er at du skal «pumpe» deg rundt banen i stedet for å tråkke, derav navnet. Den største og nyeste pumptracken finner du bak den nybygde Embetsgården i Nesbyen sentrum. Denne ble bygget i 2018, blant annet med med midler fra Sparebankstiftelse DNB. I bunnen av stiene på Østsida, ved Protan-fabrikken, finner vi en litt mindre pumptrack fra 2014. Her er det også en liten gressplen og campingbord, med andre ord et fint sted å nyte dagen.

Filmer fra Nesbyen

© 2020 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS - Nettsiden er levert av Booktech.