fbpx
 • Utsikten, Østsida.
  Foto: Lars Storheim

  Bilde av syklister som ser på sykkelkart, ved "Utsikten".
 • Utsikten, Østsida.
  Foto: Lars Storheim

  Bilde av mann under sykkelportal i Nesbyen, "Nesbyen Rides"

Bli kjent med sykkel-destinasjonen Nesbyen

Hva skiller og kjennetegner syklingen ved Trytetjern, i Østsida, i sentrum og på Nesfjellet?

Kart som viser sykkelstiene i Nesbyen

Sentrum

Med base i sentrum har du flere morsomme stier i nærheten, men alle krever noen hundre høydemeter tråkking oppover før du kan sette utfor (flere av stiene kan shuttles om du er så heldig å ha en hjelpsom sjåfør). Den nederste delen av HallingSpranget, Storetoppstien, er en middels krevende og herlig flytsti (mellom 90 og 250 høydemeter klatring avhengig av startsted). Fra Hallingdal Museum, følg Rukkedalsvegen til den gamle hoppbakken for den korteste varianten. For mer erfarne syklister kan velge mellom en rekke morsomme stier med utgangspunkt i grusvegen som stiger oppover fra steinbruddet ved Vadbru, f.eks. Teterudstien eller Espesetstien. Noen km nord for sentrum finner du en annen grusveg som leder opp til den legendariske Påskestien. I sentrum finner du også en asfaltert Pumptrack, samt en rekke spisesteder og sykkelbutikk. Ved Turistkontoret finner du servicestasjon med kart, verktøy, lading- og vaskemuligheter for sykkel.

Nesfjellet

Her finner du familievennlige stier som kan sykles med en helt vanlig terrengsykkel. Den lengste sykkelstien i Nord-Europa, HallingSpranget, går fra toppen av Nesfjellet og hele veien ned til Nesbyen sentrum. Denne må prøves! Ellers finner du en rekke gruslagte gang- og sykkelstier på kryss og tvers mellom de ulike hyttefeltene, f.eks. den morsomme Woody Woodpecker mellom Tverrlia og Bøgaset. De fleste av disse stiene krever en del tråkking og er middels vanskelige. Nesfjellet rundt er en populær rundttur på 15 km. Nesfjellet har også en rekke naturlige stier over skoggrensen, hvorav Trommenattrunden er den mest populære. Kupért terreng, samt mye steiner og røtter, setter krav til god teknikk og utholdenhet for å ha glede av de naturlige stiene. Ved Nesfjellet Golf finner du den barnevennlige minirunden Spirrevippen, samt kafé, lading til elsykkel, verktøy og vaskemuligheter for sykkel.

Trytetjern

I furuskogen, rett bak den populære badeplassen ved Trytetjern, finner du tre fine rundløyper som starter og ender på samme sted. Dette er det perfekte stedet for å leke og bli trygg på sykkelen. Den enkleste stien, Trytetrøkket (lett), passer for alle syklister – med alle type sykler. Underlaget er hardpakket grus og stien er slak og forutsigbar. Her kan du trygt sende av gårde barna – og bestemor! Neste steg er den blågraderte Blåbærtrøkket (middels), som krever litt mer tråkking oppover, og som byr på doserte svinger og en liten «drop zone». Også denne med grus som underlag. Når du føler deg trygg her, kan du trø inn i den mest krevende av rundløypene ved Trytetjern, Tyttebærtrøkket (krevende). Her er underlaget naturlige jordmasser. Doseringene er større og stien har noen småtekniske klatrepartier hvor du får testet teknikken – og kondisjonen. Etter å ha kost deg på sykkelen noen timer kan du avslutte sykkeløkta med en forfriskende dukkert i Trytetjern!

Østsida

I dalsiden øst for Nesbyen sentrum finner du bratte, tekniske og raske stier, hovedsaklig for erfarne syklister. Stiene starter ved Utsikten, 300 m vest for Trytetjern hvor du kan parkere. Du kan sykle opp til Utsikten på 30 – 45 min, ellers er shuttling den mest populære transportmetoden fra bunn til topp. Den eneste maskinbygde stien i dette området, Den Ravinde, er omtalt som en av de beste flytstiene i landet. 30 min dytting fra Utsikten til toppen Klevarudnatten belønnes med 700 høydemeter rå sykling ned til dalbunnen. Enduroløypa er en fin singletrack sti med god flyt og høy fart, hvor du får opp pulsen. De røffe, naturlige stiene i den furukledde dalsiden (blant annet Norgescupløypa og Klassikeren) har vært benyttet både til NM i utforsykling og flere Enduro-konkurranser. Erfarne syklister fra inn- og utland reiser til Nesbyen hver sommer for å sykle i Østsida.

 • Foto: Lars Storheim

 • Foto: Lars Storheim

Stisykling i Nesbyen

Her finner du alt du trenger å vite for å oppleve stiene våre fra sykkelsetet.

© 2022 Nesbyen Turist- og Næringsservice AS Nettsiden er levert av booktech.